Hlavní obsah

I účetní si bude připadat jako hrdina. Čečensko láká turisty „hrou na vojáky“

Čečensko. (Ilustrační foto)

Reklama

Čečensko na ruském severním Kavkaze chce v letošním roce přilákat na 400 000 turistů, tedy více než dvojnásobek oproti uplynulému roku.

Článek

Jedním z lákadel se mají podle představ místních hodnostářů stát „military tour“. Neboli „hry na vojáky“ v zemi, která na přelomu tisíciletí zažila skutečné a krvavé války mezi místními separatisty a ruskými vojsky.

Pacifisty možná více osloví kulinární festivaly, v nichž je hlavní role přisouzena masu na rožni a melounům.

„Plánujeme obrovské množství velkých událostí a přechod na novou úroveň turistiky. Cíle si vždy stanovujeme velké, protože ty se lépe dosahují. Chceme přilákat 350 až 400 tisíc turistů,“ prohlásil čečenský vicepremiér a ministr turistiky Muslim Bajtazijev.

Už letošek byl ostatně v autonomní republice vyhlášen rokem turismu a ke splnění cíle má napomoci například i nová umělá sjezdovka v lázních Veduči či desítky nových turistických tras.

Chystají se zájezdy ve stylu „military“ vznikající ve spolupráci s ruskou školou speciálních sil. Za 100 000 rublů (asi 37 tisíc korun) si šestice zájemců bude moci dopřát sotva půlhodinový výlet vrtulníkem z Grozného do lázní Veduči. „Bude to prostě nepopsatelně krásné,“ míní Bajtazijev.

Podle webu čečenské turistické kanceláře představují „military tour“ zábavné „válečné hry pro dospělé“, kteří za sebou nemusí mít žádnou zkušenost s armádou.

„Představte si účetního, který celé měsíce nevystrčí nos z kanceláře. Ale při extrémním zájezdu se manažer střední (či dokonce nejvyšší) úrovně alespoň na pár hodin zbaví obvyklé rutiny, zažije bouři emocí a – což je neméně důležité – se bude cítit jako superhrdina,“ slibují pořadatelé zájezdů na „výcvikovou základnu speciálních sil“.

Server Newsru.com připomněl, že loni navštívilo Čečensko více než 160 000 turistů ze 70 zemí, o rok dříve jich bylo 150 000. K největším atrakcím země tradičně patří vysokohorské jezero Kezenoj-Am a Argunská soutěska, jakož i obří mešita Srdce Čečenska a zpívající fontána v Grozném.

Reklama

Doporučované