Hlavní obsah

I v krizi má Royal Spa nachystané projekty za čtvrt miliardy

Martin Plachý v rozhovoru pro Seznam Zprávy prozradil, jak je to s cenou lázeňských zařízení, která by mohla být teď na prodej.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Letošní propad celého trhu bude až 30 procent tržeb. V naší skupině to bude 100 milionů korun, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Martin Plachý, spolumajitel skupiny Royal Spa a viceprezident Svazu léčebných lázní ČR.

Článek

V čem mají lázně na Moravě výhodu před svou konkurencí ze západu Čech? Jezdí do nich Češi. A to se teď ukazuje jako klíčové.

„Devadesát procent zahraničních turistů, kteří přijedou do lázní, končí v západních Čechách. Najednou tam tak chybí 160 tisíc klientů, což je něco, co nemůžete nahradit,“ vysvětluje Martin Plachý.

Lázeňské domy a hotely na západě Čech zejí prázdnotou a často i v dnešní době zůstávají zavřené. „Mít někde desetiprocentní obsazenost se nevyplatí,“ připomíná Plachý. „Některé letos nejspíš ani neotevřou. Troufnu si říct, že to budou spíš hotely, jež mají zahraniční vlastníky, kteří se sem ani nedostanou,“ dodává Plachý.

Cestovní ruch je citlivý na špatné zprávy

V celém segmentu se letos tržby propadnou o 25 až 30 procent. Se situací mohou zamávat i lokální ohniska koronaviru, která se teď objevují. „Cestovní ruch je velmi citlivý na všechny špatné zprávy,“ říká Plachý.

Sám je spolumajitelem lázeňské skupiny Royal Spa. Rodinný řetězec lázeňských hotelů a resortů působí ve čtyřech destinacích: Mariánských Lázních, Luhačovicích, Ostrožské Nové Vsi a Velkých Losinách. V současné krizi ale Plachý vidí i příležitost.

„Přiznávám, že jsem měl za poslední dva měsíce několik jednání. Zatím je to ve fázi rozhovorů a sondování toho, za jakých podmínek chtějí majitelé svá zařízení prodat. Podle toho, co si ale říkají za ceny, myslím, že ještě nenastala ta správná doba,“ dodává.

Firma teď chce navíc bez ohledu na krizi investovat a má připravené projekty celkem za čtvrt miliardy korun. „Chtěli bychom rozšířit kapacity v lázních Velké Losiny. Chceme přistavět welness hotel s kapacitou 200 lůžek. V Luhačovicích pak máme také připravenou první část projektu – to je rozšíření o 100 lůžek. Chceme dosáhnout pravomocného rozhodnutí ke stavbě. V Česku ale tak dlouho trvá vyřizování povolení, že až se nám to podaří, ta situace může být úplně jiná,“ říká skepticky Plachý.

Reklama

Doporučované