Hlavní obsah

Kreslit slovenskou vládní krizi je náročné, říká karikaturista Gašparec

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Milošové Gašparec a Čermák spolu deset let tvořili známý komiksový strip Hana a Hana.

Reklama

Článek

Architekt a kreslíř Miloš Gašparec patří mezi nejvýraznější slovenské karikaturisty a je známý i v Česku, hlavně jako ilustrátor a také spoluautor komiksu Hana a Hana.

Společně s hostem 117. dílu podcastu Jedno procento Milošem Gašparcem jsme tvořili komiksový strip Hana a Hana, který v letech 2002 až 2011 vycházel v časopise Reflex. Vyšel i knižně ve čtyřech svazcích a na náměty komiksu jsem napsal také divadelní hru, která se v českých divadlech realizovala dvakrát.

Ale to už je minulost. Gašparec v posledních deseti letech oživil strip o mladých puberťačkách v komiksu Jana a Jana, což tentokrát byly Slovenky. Ale jinak si jsou asi docela podobné.

Gašparec kreslí třikrát týdně vtipy do deníku Pravda, kde se střídá s karikaturistou Danglárem. Mnoho let také spolupracoval s novinami a časopisy z pražského vydavatelství Economia.

Jak vzpomíná na Hanu a Hanu? Nelákalo ho udělat komiks o nich z doby pandemie covidu-19? Anebo jakýkoli jiný komiks? A jaké to je komentovat kreslenými vtipy dramatickou slovenskou politiku?

To se dozvíte ve 117. epizodě podcastu Jedno procento. Poslechněte si ji v přehrávači nahoře.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za 10 let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované