Hlavní obsah

ICOM už objednal kvůli jízdám do Německa pro řidiče stovky testů

Foto: Profesia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Dopravní koncern ICOM transport potřeboval pro řidiče kamionů jezdících do Německa kvůli mimořádným opatřením na hranicích minulý týden za pět dní okolo 320 testů na covid-19.

Článek

Na antigenní testy musejí řidiči každých 48 hodin. Odběrová místa na to nemají dost kapacity. „Míst je sice dost, ale kapacity mají nedostatečné. Žádalo se o navýšení kapacit, ale zatím se nic nestalo,“ uvedla předsedkyně představenstva Kateřina Kratochvílová. Podle ní by bylo ideální, kdyby na odstavných parkovištích byly stany na odběr. Ze zhruba 320 testů řidičů mezinárodní a kamionové dopravy ICOM v minulém týdnu byly podle firmy pozitivní tři.

Do Německa nebo přes Německo jezdí okolo 150 kamionů tohoto dopravce. Řidiči se kromě testu musejí registrovat do systému, kde hlásí každou svou cestu. Vláda podle firmy ICOM slíbila pomoc při vyjednání zmírnění restrikcí, která zatím nepřišla. Podle koncernu by dopravcům například pomohlo to, kdyby řidičům stačil test na covid-19 jednou za týden.

Německo považuje ČR za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru. Stálé kontroly na pomezí s ČR obnovilo od neděle 14. února. Hranice mohou překračovat s negativním testem jen nákladní dopravci a někteří pendleři, jejichž práci vyhodnotila SRN jako nezbytnou.

První dva dny platnosti těchto opatření strávili řidiči koncernu ICOM čekáním v kolonách na hranicích i sedm hodin. V součtu odhadl koncern jejich prostoje na hranicích za minulý týden na 1000 hodin.

Koncern ICOM transport, a.s., sídlící v Jihlavě patří mezi největší dopravní firmy v ČR. Provozuje 800 autobusů a 300 souprav nákladních vozidel, zaměstnává 1800 lidí. Provozuje také autorizovaný servis Mercedes-Benz, čerpací stanice, služby měření emisí a myčky vozidel. Podle konsolidovaného výkazu zveřejněného ve Sbírce listin měl koncern v roce 2019 čistý obrat 3,8 miliardy korun.

Reklama

Doporučované