Hlavní obsah

Ideální čokoláda podle Čechů? Bez tuku a cukru

Magazín Byznys se zástupcem Nestlé pro ČR a SR Vratislavem Jandou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stejně jako většina potravinových společností čelí různým trendům a tlakům i česká čokoládová jednička Nestlé. Spotřebitelé požadují stále speciálnější složení a legislativa zase zodpovědnější přístup při výrobě potravin.

Článek

Společnost Nestlé působí po celém světě a prodává téměř vše od kojenecké výživy až po zvířecí krmivo. V České republice ale zaujímají nejvýznamnější postavení cukrovinky. V roce 2019 tvořily polovinu z celkových tržeb 10,5 miliardy korun.

Češi čokoládu a cukrovinky vůbec milují, mají ale stále specifičtější požadavky na složení výrobků. „Ve výživě je zásadním trendem snižování tzv. citlivých nutriendů, jako je cukr, sůl, tuky. U té čokolády je to trochu problém, protože když z toho vyndáte cukr a tuk, zbude jen kakaový prášek. Můžete ho hezky zabalit, ale nikdo to nekoupí,“ komentuje stále aktuálnější trend český zástupce Nestlé Vratislav Janda.

Společnost se proto snaží kromě úpravy složení také vzdělávat veřejnost. Provozuje různé edukační programy pro děti i dospělé a snaží se jim předat nejdůležitější myšlenku, že u cukrovinek hraje důležitou roli jejich množství a také pohyb, který by měl dotyčný mít.

Náhražky masa nabírají na oblibě

Zatímco tedy u některých produktů dochází průběžně k úpravě složení – změna tuků, sladidla apod. – jedna z továren Nestlé se specializuje na rostlinné produkty vhodné pro vegany či vegetariány. A právě do rozvoje závodu v Krupce míří velké investice.

„V Krupce se vyrábějí potraviny na rostlinném základě. Za poslední rok jsme tam investovali téměř miliardu korun a v investicích budeme dál pokračovat i v roce 2020,“ říká Vratislav Janda. Hamburgery či kuličky z rostlinného základu z Krupky míří do celého světa.

Na exportu je společnost Nestlé do jisté míry závislá. Management proto nebere na lehkou váhu současné obavy z ochlazování ekonomiky a také z průběhu brexitu. „Do Velké Británie vyvážíme devět procent produkce, to je samozřejmě hrozně velké číslo,“ vysvětluje Janda a dodává, že firma se pro všechny případy ve Velké Británii předzásobila a připravila na různé plány.

Britové jsou čtvrtým největším odběratelem výrobků Nestlé. „Ve Velké Británii jinou čokoládu než s karamelem neprodáte,“ přibližuje Janda chuťový požadavek britského království.

Nestlé

Švýcarská společnost byla založena roku 1866 Henrim Nestlém, který pod touto značkou nejprve vyráběl kojeneckou výživu.

V současnosti jde o největší potravinový koncern na světě.

V České republice má závody Zora Olomouc, Sfinx Holešov a Tivall Krupka.

Společnost čelila v minulosti obviněním a výtkám kvůli kojenecké výživě, vyčerpávání vodních zdrojů a dětské práci v zemědělství.

Nestlé versus Fairtrade

Mateřská společnost Nestlé v minulosti čelila výtkám a obviněním kvůli podílu dětské práce na sběru kakaových bobů. Například v Pobřeží slonoviny či Ghaně se podle posledních studií podíl dětské práce neustále zvyšuje, jen v těchto oblastech na plantážích pracuje přes dva miliony dětí.

„Kakaové boby se přes výkupce dostávají do velkých přístavů v Hamburku, kde si je kupují velké obchodní společnosti, které potom zpracovávají kakao. Jde třeba o Mars, Ferrero nebo Nestlé,“ říká Stanislav Komínek z české pobočky organizace Fairtrade, jenž oblasti, kde se kakaové boby pro velké společnosti sbírají, navštívil.

Vratislav Janda se proti obvinění ze zneužívání dětské práce ohrazuje s tím, že je to jedna z oblastí, na které Nestlé zaměřuje dobročinné programy. „Zamezení dětské práce je jejich neoddělitelnou součástí. Něco jako dětská práce je pro nás v 21. století naprosto nepřijatelná věc,“ tvrdí.

Celá situace kolem kakaového byznysu je ale velmi nepřehledná. Vystopovat, odkud konkrétní kakaové boby pochází, je kvůli propletené síti překupníků složité.

„Málokterý ze sledovacích mechanismů je schopen skutečně dohledat konkrétní surovinu na tu konkrétní plantáž, do té konkrétní výrobní situace. To si ale zase musíte ohlídat vy jako výrobci. Já jsem přesvědčen, že mohu odpovědně říci, že dětská práce se na sklizni našich kakaových bobů nepodílí,“ říká Janda.

Vratislav Janda

Ve společnosti Nestlé pracuje od roku 2014.

Předtím působil na několika pozicích v tabákovém koncernu British American Tobacco.

Zkušenosti nasbíral i coby diplomat a zástupce velvyslance v USA, Egyptě a dalších státech.

Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a mluví čtyřmi jazyky.

Ochrana práv farmářů

Značka Fairtrade by měla být dostatečnou zárukou, že na pěstování a sklízení kakaových bobů, ale třeba i kávy se děti nepodílely. Tato organizace spojuje farmáře, kteří musí splnit konkrétní podmínky a projít opakovaným nezávislým auditem, aby mohli kakaové boby s certifikací Fairtrade prodávat. Jednou z podmínek je právě zákaz dětské práce.

Produkty Nestlé toto označení nemají. „Já nejsem přesvědčen o tom, že tyhlety Fairtrady a jiné organizace jsou schopny to dosledovat. Že vždycky stoprocentně splní účel, který deklarují,“ ohrazuje se Vratislav Janda.

Péče o kakaovníky, okolní krajinu, ale i o farmáře by ovšem měla velké společnosti zajímat především. Komoditní kakao není nevyčerpatelnou surovinou a časem by se mohlo stát, že z nejoblíbenější cukrovinky na světě by se stala nejdražší potravina. A tabulku čokolády by si jen tak někdo dovolit nemohl.

Rozhovor se zástupcem Nestlé pro ČR a SR Vratislavem Jandou.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované