Hlavní obsah

Indiáni se bouří. Jeep Cherokee se kvůli tomu po 45 letech bojí o jméno

Foto: Pixabay.com

Jeep Grand Cherokee automobilka pojmenovala po domorodém indiánském kmeni.

Reklama

Po 45 letech se možná bude muset přejmenovat Jeep Grand Cherokee. Název vadí indiánskému kmeni, jehož jméno terénní vůz nese. Podle zástupců původních obyvatel není čestné, aby byli spojováni s autem.

Článek

Značka aut Jeep prodávala jeden z modelů pod názvem Cherokee od roku 1974. Nyní se však název vozu znelíbil domorodému indiánskému kmeni Čerokíů a značka od něj možná bude muset upustit.

Náčelník kmene Chuck Hoskin Jr. podle serveru BBC chce, aby společnost Jeep přestala název používat. Podle něj nastal čas, aby výrobce vozů stáhl indiánskou ikonografii z log, maskotů i dalších produktů. „Vidím to tak, že by si korporace neměla dělat marketing svých produktů prostřednictvím používání našeho jména,“ uvedl Hoskin v prohlášení.

Jeep Grand Cherokee je jedním z nejoblíbenějších vozidel, která firma prodává, a tak chce o jménu jednat. Tento model tvořil 40 procent prodaných vozů a loni byl třetím nejprodávanějším v USA. Nyní automobilka chystá Jeep Cherokee čistě na elektrický pohon.

„Názvy našich vozidel byly pečlivě vybrány, aby uctívaly a oslavovaly původní americké obyvatele za jejich ušlechtilost, zdatnost a hrdost. Jsme otevřeni dialogu s náčelníkem Čerokíů Chuckem Hoskinem Jr. více než kdy jindy,“ uvedla společnost Jeep.

Podle náčelníka kmene je však název součástí kulturní identity jeho národa. Jak napsal server CNN, pokud by se mělo polemizovat o tom, kdo má na jméno Cherokee větší nárok, jednoznačně by vyhráli indiáni. „Nejvíce nás poctíte tím, když se budete zajímat o systém naší vlády, roli v této zemi, historii, kulturu a jazyk,“ vzkázal americké automobilce Hoskin.

K tomuto kroku Hoskina motivovalo i loňské hnutí Black Lives Matter, kdy bylo z důvodu etnických a rasových stereotypů přejmenováno několik značek a sportovních týmů. Mezi ně patří například rýže Uncle Bens a sirupy Aunt Jemima nebo americký fotbalový tým Washington Redskins, který musel skoro po 90 letech změnit název na Washington Football Team.

Loga s indiány se v USA používají už po několik desetiletí. Lidé je najdou i na obalech od másla nebo od cigaret. Ani Jeep není jedinou automobilkou, která se vyžívá v indiánských jménech. Například Pontiac či Winnebago je dokonce použily přímo v názvu společností.

Jeep zavedl jméno Cherokee před pětačtyřiceti lety. V roce 2001 od něj upustil, ale v roce 2013 se k němu opět vrátil u kompaktního SUV. Tehdy se k tomu kmen vyjádřil tak, že s nimi použití jména nebylo konzultováno, o změnu však oficiálně nepožádal.

Reklama

Doporučované