Hlavní obsah

Indonésii zasáhly další otřesy, úřady hlásí 13 mrtvých

Další zemětřesení v Indonésii.Video: Reuters

 

Reklama

Nová série silných zemětřesení si v Indonésii vyžádala nejméně 13 obětí. Ostrovy Lombok a Sumbawa zasáhly otřesy o síle 6,9 stupně Richterovy škály. Poškozeno bylo asi 1800 domů a zničené jsou také některé silnice.

Článek

Další oběti si v neděli vyžádala nová série silných zemětřesení, která postihla turisty hojně vyhledávaný indonéský ostrov Lombok a ostrov Sumbawa. Poškozeno bylo nejméně 1800 domů. Tato oblast se stále vzpamatovává z otřesů, při nichž počátkem měsíce přišlo o život více než 460 lidí.

První nedělní zemětřesení mělo sílu 6,3 stupně a jeho ohnisko bylo v hloubce 7,9 kilometru. Další záchvěvy dosáhly 6,9 stupně a ohnisko bylo 20 kilometrů pod mořským dnem. Americká geologická služba ohlásila ještě jedno zemětřesení o síle 7,4 stupně, jeho ohnisko bylo ale vzdáleno od ostrova přes 120 kilometrů.

Rozhovor s Češkou žijící na Lomboku z nedělního poledne.Video: Seznam Zprávy

Už první otřesy způsobily sesuv půdy na svazích sopky Mount Rinjani a paniku v blízkých vesnicích, kde bylo poškozeno několik budov. Oblast sopky Mount Rinjani, která je obvykle oblíbeným cílem turistů, je po ničivém zemětřesení ze začátku srpna uzavřená a sesuv půdy tam nemohl nikoho ohrozit.

Zemětřesení z pátého srpna na Lomboku zničilo desítky tisíc domů, mešit a obchodů. Kromě stovek mrtvých si vyžádalo více než 1300 raněných.

Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. Masivní otřesy o síle až 8,2 stupně Richterovy stupnice v noci na dnešek zaznamenala USGS také u souostroví Fidži a Tonga. Ohnisko se však nacházelo 560 kilometrů pod povrchem Země, a tak záchvěvy půdy neměly ničivý účinek.

Reklama

Související témata:

Doporučované