Hlavní obsah

Indové mají dluhy kvůli covidu. Peníze na léčbu shánějí přes crowdfunding

Foto: Profimedia.cz

Covidový pacient ležící na jednotce intenzivní péče v nemocnici na okraji indického města Siliguri.

Reklama

Počty nakažených v Indii se snížily, život v zemi se pomalu začal zotavovat z nejhoršího. Miliony lidí ale z druhé vlny covidu vychází s velkými dluhy. Pojištění v Indii pokulhává, občané tak vybírají peníze pomocí crowdfundingu.

Článek

Druhá vlna pandemie covidu-19 postihla Indii velmi tvrdě. Země se potýkala s vysokým počtem nakažených a velkým náporem na kapacity nemocnic. Nyní se miliardový stát začíná z nejhorší zdravotnické krize pomalu dostávat. Na miliony Indů ale v současnosti dopadají vedlejší škody způsobené devastující pandemií. Stovky rodin čelí především zdrcujícím dluhům za lékařskou péči.

Systém zdravotní péče v Indii je dlouhodobě podfinancovaný a má spoustu slabých míst. Až dvě třetiny Indů nemají žádné zdravotní pojištění. K pokrytí výdajů za lékařské služby tak nyní často využívají crowdfunding, který se rychle ukázal jako možná náhrada zdravotního pojištění a státní podpory. Pro BBC o celé situaci informoval indická novinářka Astha Rajvanshiová.

Ke crowdfundingu se rozhodl uchýlit například Vijaya Yeruva, jehož 27letá manželka byla umístěna do soukromé nemocnice ve městě Hajdarábád. V těhotenství se nakazila covidem-19 a po porodu trpěla vážnými dýchacími potížemi. Brzy nato se u ní objevila také vážná plicní infekce, a tak i nadále zůstává v nemocnici. Yeruvovi za její léčbu dluží už téměř 6 milionů rupií, v přepočtu přibližně 1,75 milionu korun.

Vijaya Yeruva už využil své zdravotní pojištění, vyprázdnil všechny své účty a půjčil si od banky. Ani tak se mu ale nepodařilo dát dohromady dost peněz. Rozhodl se proto založit sbírku na jedné z crowdfundingových webových platforem.

Na ty se v poslední době obrací čím dál víc indických obyvatel. Podle expertů vybrali Indové přes tři největší platformy, jimiž jsou Ketto, Milaap a Give India, dohromady okolo 160 milionů dolarů. Přispělo přes dva a půl milionu lidí.

„V mnoha případech se stal crowdfunding alternativní bezpečnostní sítí, která slouží k vyplnění stávajících mezer ve zdravotnickém systému,“ uvedli autoři knihy Crowdfunfing: The Story of People Ravina Banzeová a Irfan Bashir. Upozorňují ovšem na to, že tento typ finanční pomoci není dostupný všem. Až polovina země totiž nemá přístup k internetu. Finanční dary většinou získají ti, kteří mají silné kontakty na sociálních sítích a sdílejí co nejvíce srdcervoucí příběh, tvrdí Banzeová a Bashir.

Crowdfunding hrál pro miliony nemocných v Indii velkou roli už před začátkem pandemie. Podle studie Britského zdravotnického magazínu a Nadace veřejného zdraví v Indii z roku 2018 přivedly vysoké výdaje za zdravotnické služby k chudobě v letech 2011 a 2012 až 38 milionů Indů. Data, která by ukazovala, jak se promítla do situace pandemie, zatím neexistují. Experti ale odhadují, že platit za kritickou péči si nemohou dovolit až dvě třetiny samostatně výdělečně činných osob v Indii a polovina jejich placených pracovních sil.

Veřejné výdaje na zdravotnictví tvoří v Indii pouze 1,2 procenta HDP a patří mezi nejnižší na světě. Premiér Naréndra Módí v roce 2018 přišel s projektem „Modicare“, na základě kterého mělo být bezplatným pojištěním kryto až půl milionu indických nejchudších obyvatel. Analýza společnosti Proxima Consulting však zjistila, že pouze 13 procent osob oprávněných k této ochraně bylo schopno získat pojištění, pokud byli hospitalizováni pro léčbu covidu-19 ve veřejných a soukromých nemocnicích.

„To, co máme, je slátanina nekompletního veřejného pojištění a špatného systému veřejného zdraví. Pandemie ukázala, jak rozvrzané a neudržitelné jsou tyto dvě věci,“ uvedl pro zpravodajský kanál Al-Džazíra Vivek Dehejia, ekonom zabývající se veřejnou politikou v Indii. Země se v současné době připravuje na možnou třetí vlnu pandemie.

Reklama

Doporučované