Hlavní obsah

Inflace na Slovensku byla v srpnu nejnižší od léta 2017

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Rychlost zvyšování cen zboží a služeb na Slovensku oproti loňsku zvolnila. Tamní míra inflace je nejnižší za poslední tři roky. V srpnu růst cen zpomalil i v Česku.

Článek

Ceny zboží a služeb na Slovensku v srpnu stouply v meziročním srovnání nejpomaleji od léta 2017. Tempo inflace zvolnilo šestý měsíc po sobě, a to na 1,4 procenta z červencových 1,7 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. V České republice byla inflace vyšší než na Slovensku, spotřebitelské ceny v srpnu v Česku zpomalily meziroční tempo růstu na 3,3 procenta z 3,4 procenta v červenci.

Na Slovensku v srpnu stouply proti stejnému období loni ceny zboží a služeb téměř ve všech sledovaných sektorech. V dopravě naopak o pět procent klesly, a to kvůli levnějším pohonným hmotám. Zvolnilo tempo zdražování potravin, které mají spolu s energiemi značný podíl na výdajích slovenských domácností.

Inflace na Slovensku je dlouhodobě vyšší než v průměru za celou eurozónu, do které země patří. V eurozóně spotřebitelské ceny podle rychlého odhadu evropského statistického úřadu Eurostat klesly v srpnu meziročně o 0,2 procenta. Inflace se v době koronavirových omezení a dopadů na hospodářství dostala do záporných hodnot poprvé od roku 2016.

Reklama

Doporučované