Hlavní obsah

Instagram vyrazil do boje s falešnými komentáři, zařídí to tajemný algoritmus

Do boje s troly a fake news vyrazil i Instagram, má na to tajemný algoritmus.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociální síť populární v Česku zejména mezi mladšími uživateli se připojuje k Facebooku a Twitteru v boji proti falešným účtům, komentářům a lajkům. Ty dosud na Instagramu existovaly jako nástroje pro zvyšování popularity. Sbíraly přitom ale osobní data.

Článek

Instagram se zbavuje falešných komentářů, lajků a followů. Na nejmladší z celosvětově populárních sociálních sítí je podle CNN rozšiřovaly aplikace, které měly uživatelům výměnou za prosté přihlášení jejich uživatelským jménem a heslem pomoci se zvýšením popularity. K příspěvkům jim automaticky přidávaly lajky, followy a komentáře.

Vývojáři sociální sítě však proti škodlivým aplikacím vyvinuly inteligentní obranný mechanismus. Ten má jejich přítomnost na Instagramu detekovat, vymazat falešné komentáře, lajky a followy u patřičných uživatelů a informovat je o tom. Zároveň je vyzve ke změně přihlašovacího jména a hesla a znemožní přístup ke zmíněným aplikacím.

Mluvčí sociální sítě odmítl poskytnout bližší vysvětlení toho, jak přesně samoučící se obranný mechanismus při vyhledávání aplikací bude fungovat. Spamová aktivita aplikací prý však na Instagramu vypadá jinak než normální, čímž je od sebe lze rozpoznat.

Krok společnosti přichází po předchozí kritice sociálních sítí, které čelila i mateřská společnost Instagramu Facebook. Uživatelé si stěžovali na přítomnost takzvaných trollů, fake news a dezinformací na svých účtech.

Také Twitter už dříve odstranil desítky milionů neaktivních falešných účtů, které sledovaly skutečné uživatele.

Instagram je v Česku nejrychleji rostoucí sociální sítí, oblíbený je zejména u teenagerů. Zkušenost s ní má každý druhý Čech. Instagram Stories už po necelém půlroce od spuštění používala pětina českých uživatelů internetu.

Reklama

Doporučované