Hlavní obsah

Intelektuální zázemí vnímám jako handicap, říká Emma Smetana

Emma Smetana poodhalila kus své osobnosti.Video: Pavol Martaus

 

Reklama

Vícero múzami políbená Emma Smetana, jednatřicetiletá novinářka, herečka a zpěvačka, která zejména coby novinářka dokáže v lidech vyvolat krapet divoké emoce, bude již tento víkend na pražském hudebním festivalu Metronom Prague na pražském Výstavišti v Holešovicích patřit k výběru zpěvaček představujících hlasy svobody. Seznamu při té příležitosti poodhalila kus své osobnosti.

Článek

Pro svobodu a ve svobodě byla Emma vychována. Otec Jiří Smetana byl dlouholetým emigrantem a v Paříži působil jako hudební producent. Matka, politická aktivistka a studentská vůdkyně sametové revoluce Monika Pajerová, se později i s Emmou do Čech vrátila. A kvůli dceři tak učinil i její otec. O výchovu v těch základních parametrech se ale postarala její chůva, které říkala tetinka. Maminku jí prý nenahrazovala, ale byla pro ni minimálně stejně tak důležitá. Malé Emmě vštěpovala hodnoty, jež s intelektuálním rozměrem neměly nic společného. O ten se postarala maminka. Díky jejímu vlivu má Emma dnes silně vypěstované vnímání světa v jeho pospolitosti.

Intelektuální zázemí ovšem považovala absolventka francouzské a německé vysoké školy po svém zakotvení v Čechách ve svých třiadvaceti letech za handicap. Bariéru pociťovala zejména v komunikaci. Učí se dodnes vyjadřovat mnohem jednodušeji, bez složitostí úvah a myšlenkových pochodů. Mrzí ji, když nedojde k porozumění. Potřebuje najít shodu s lidmi. Místo ní se jí ale děje mnohdy opak. Poslední nepříjemná zkušenost, která ji dovedla do jakéhosi stavu letargie, byla kauza selfie u požáru katedrály Notre-Dame. Muzika je pro ni východisko ze všech životních situací. V ní může postrádat předpisy čehokoli, je to pro ni intuitivní a impulzivní věc. Stejnojmenná kapela, v níž funguje společně se svým manželem a otcem jejich dcerky Jordanem Hajem, je pro ni druhou rodinou. A právě se chystá její nový singl s názvem Over.

Rozhovor s Emmou Smetana najdete v úvodním videu. Je součástí magazínu Slavní, který na Televizi Seznam můžete sledovat každé úterý od 21:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované