Hlavní obsah

Internet a YouTube v mobilu pro nevidomé? Chtějí je, říkají vývojáři

Technologická firma BlindShell chystá mobilní prohlížeč a YouTube pro nevidomé.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Česká technologická firma BlindShell chystá dvě novinky pro nevidomé. Už do konce roku slibuje aplikaci, která ve zjednodušeném prostředí umožní lidem se zrakovým postižením sledovat videa na populární videoplatformě. Nevidomým chce ve svém tlačítkovém telefonu postupně zpřístupnit i internet.

Článek

„Vyvíjíme mobilní prohlížeč, který je plně přizpůsoben potřebám nevidomých. Není to úplně běžné a jednoduché,” popsal v magazínu Byznys Jan Hadáček, šéf vývoje firmy BlindShell.

Přístroje s hlasovým výstupem společnost prodává ve 23 zemích světa a v 19 jazykových mutacích, v říjnu například vstoupila na trh v USA. Cílí na nevidomé seniory. Telefon totiž dokáže každý svůj krok komentovat a stejně tak se dá hlasem i ovládat.

„Mysleli jsme, že zrakově postižení a nevidomí starší lidé o takové aplikace nebudou stát,“ přiznává Jan Šimík, ředitel firmy. Je tomu ale přesně naopak. „Mýlili jsme se. I nevidomí senioři chtějí být na Facebooku, chtějí používat WhatsApp, chtějí být na internetu.”

Základem podnikání české vývojářské firmy BlindShell se stal nápad, který rozpracoval ve své diplomové práci na ČVUT Petr Svobodník. Dlouhodobě spolupracují se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých. Lektor z této organizace Michal Jelínek pomáhal s testováním a nevidomé učí, jak s telefonem zacházet.

On sám vidí budoucnost ještě dál než třeba u YouTube – ve spojení s aktuálním trendem tzv. chytré domácnosti. „Mně by se líbilo, kdyby byl telefon propojen s dalšími zařízeními doma, typu pračka nebo žaluzie. Kdyby dal nějaký výrobce firmě možnost zařízení s dotykovým displejem ovládat mobilem, to by byla pro spoustu lidí pecka,” vysvětluje s úsměvem.

Reklama

Doporučované