Hlavní obsah

Rozezná černý čaj od zeleného a mluví. Český mobil pro nevidomé chce prorazit v USA

Česko jako technologické centrum mobilů pro nevidomé. Byznys Lab tentokrát s Janem Šimíkem, ředitelem firmy BlindShell.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tlačítkový telefon, ale uvnitř s moderními technologiemi. Česká firma BlindShell na podzim poslala svůj mobil zkusit štěstí na americkém trhu a cílí i na subsaharskou Afriku. Podmínkou pro USA bylo, aby přístroj byl plně ovládaný hlasem.

Článek

„Až spojení tlačítkového telefonu s ovládáním hlasem rozhodlo o tom, že dneska v Americe takhle rychle rosteme,” říká ředitel firmy BlindShell Jan Šimík. Aktuálně jde o sedm procent z jejich celkových prodejů. Firma se letos umístila v žebříčku Deloitte Technology Fast 50 CE, který oceňuje nejrychleji rostoucí technologické společnosti ve střední Evropě, a to konkrétně v kategorii Rising Star.

Technologická společnost BlindShell

Český výrobce telefonů pro nevidomé s hlasovým ovládáním a vývojářský tým speciálních aplikací pro nevidomé.

Firmu vlastní pět spolumajitelů. Původní nápad vznikl na ČVUT v rámci diplomové práce Petra Svobodníka.

Firma začínala s dotykovým přístrojem. Větší obchodní úspěchy jí ale přinesl model „klasického” mobilu s tlačítky. Hlavně proto, že nejčastějšími zákazníky BlindShellu jsou zrakově postižení senioři.

Kromě telefonování a SMS zpráv mohou nevidomí poslouchat internetová rádia, číst knihy z digitální knihovny nebo si pomocí QR kódů označit v domácnosti zaměnitelné předměty. Přístroj pak „naučí”, aby rozeznal například různé druhy stejně velkých konzerv nebo krabičky s čaji.

BlindShell v číslech

Firma vznikla v roce 2014

Vítěz Vodafone Nápad roku 2014

Rychlost růstu za poslední tři roky: 550 %

Rychlost růstu za poslední rok: 90 %

Exportuje do 23 zemí světa, momentálně je obchodně nejúspěšnější ve Francii.

„Jsme připraveni pro vstup investora do naší firmy,” popsal v magazínu Byznys aktuální situaci českého start-upu Jan Šimík, který je zároveň jedním z pěti spolumajitelů BlindShellu. Zároveň vysvětlil, proč se zatím s nikým nedomluvili: „Není pro nás důležité, aby někdo přišel a dal peníze na stůl. Musíme si sednout lidsky a být přesvědčeni o tom, že investor přichází s korektním úmyslem.”

„Na světě je 40 milionů nevidomých, my jsme prodali zhruba deset tisíc telefonů. Věřím, že ten opravdový byznys je teprve před námi,“ doufá Jan Šimík.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

Podle statistik Světové zdravotnické organizace WHO žije na celém světě více než 2,2 miliardy slepých nebo zrakově postižených lidí. Počet postižených přímo ovlivňuje dostupnost zdravotní péče. V oblastech subsaharské Afriky a jižní Asie, kde žijí lidé s nižšími a středními příjmy, je více než osmkrát tolik slepých lidí než v zemích s vysokými příjmy.

Reklama

Doporučované