Hlavní obsah

Internetová knihovna nabízí zdarma dříve nedostupné tituly

Ilustrační snímek.

Reklama

Zástup lidí v klasické veřejné knihovně či přeplněná čekací listina v té virtuální. Obě fronty jsou minulostí – kamenné pobočky jsou zavřené a online knihovna Open Library rozšířila v době pandemie přístup k digitálním knihám.

Článek

Jedněmi z obětí protikoronavirových opatření se staly veřejné knihovny. Čtenáři, ale i studenti musí primárně pracovat s digitálními zdroji. Největší projekt pro digitalizaci knih Internetový archiv, který uchovává obří digitální knihovnu Open Library, nabízí uložení a přístup k materiálům v digitální podobě. Nyní uvolnil pravidla.

Uvolnění titulů

Standardně bylo možné prohlížet naskenovanou knihu v prohlížeči či ji stáhnout do elektronické čtečky. Uživatelé měli možnost prohlížet si najednou omezený počet knih po omezenou dobu, stejně jako je tomu s knihami v policích knihoven.

To ale platilo do tohoto týdne. Nyní knihovna oznámila rozšíření přístupu k digitálním knihám během pandemie: dočasně se zbavuje čekacích listin. „Internetový archiv pozastaví čekací seznamy pro 1,4 milionu knih v naší půjčovací knihovně vytvořením Národní knihovny pro mimořádné situace,“ napsala firma. „Toto pozastavení potrvá do 30. června 2020 nebo do konce stavu nouze ve Spojených státech, podle toho, co nastane později,“ dodala.

Oznámení o přístupu k dříve nedostupným titulům vyvolalo značný zájem veřejnosti, v prvních dnech se přihlásilo téměř dvacet tisíc nových uživatelů. Denní počet půjčených knih se pohybuje okolo patnácti až dvaceti tisíc kusů.

Program má zajistit přístup ke knihám zejména studentům, již je potřebují pro studijní účely. „Knihovní systém přichází na pomoc těm, kteří jsou kvůli stavu nouze nuceni učit se doma,“ řekl pro web Ars Technica Brewster Kahle, zakladatel Internetového archivu.

Autorská práva

Velký otazník se však vznáší okolo skenování knih a autorských práv. Za svůj program pro skenování knih byla v roce 2005 zažalována společnost Google. O deset let později soud rozhodl, že je projekt legální – uživatelé viděli pouze krátké pasáže z knih, nikoliv celek. Zatím se ale neřešilo, zda je legální distribuovat naskenované knihy široké veřejnosti přes internet.

Přesně to ale dělal Internetový archiv téměř deset let. Podle právníka Jamese Grimmelmanna není právní status tohoto druhu půjčování zcela jasný právě proto, že knihovna půjčování omezuje na počet knih, které má na skladě. „Nebyl schopen pojmenovat žádné právní případy týkající se půjčování digitálních kopií knih tak, jak to dělá Internetový archiv,“ uvádí web Ars Technica.

Nikdo nechce do války

Kvůli zrušení omezení počtu knih, které si mohou lidé půjčit, je v současnosti téma ještě ožehavější. I přes zjevnou pomoc studentům není jasné, zda to vůbec lze. „V autorském zákoně neexistuje žádná zvláštní pandemická výjimka,“ řekl Grimmelmann portálu Ars Technica.

Očekávaná právní bitva je zatím v nedohlednu – nikdo to neřeší. Podle webu Ars Technica je možné, že žádná ze stran by z ní právě teď neměla prospěch. Vydavatelům a autorům by pokus žalovat knihovnu, která rozšiřuje přístup ke knihám během pandemie, notně pošramotil pověst.

Dokud jsou držitelé autorských práv ochotni to tolerovat, může Internetový archiv nadále poskytovat digitální informace co největšímu počtu lidí – proto by také založen. „Byl to náš sen o oživení původního internetu. Knihovna na dosah ruky,“ napsal Brewster Kahle, zakladatel Internetového archivu.

Reklama

Doporučované