Hlavní obsah

Invaze berušek. Anglie a Wales se potýkají s tečkovaným náletem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Po horkém létě zažívají Angličané a Velšané invaze harlekýnových berušek, které se začaly usídlovat v domech, kde hledají úkryt před přicházející zimou. Podle vědců jsou neškodné a nejlepší je nechat je být.

Článek

Harlekýnové berušky, které se ve Spojeném království objevily v roce 2004, začaly v rojích obsazovat domy po celé Anglii a Walesu. Profesorka Helen Royová z Centra pro ekologii a hydrologii, která je organizátorkou průzkumu berušek ve Spojeném království, zaznamenala první zmínky o jejich usídlování v domech nejprve v severní Anglii, kde teplota začala klesat nejdříve. Postupně se roje stěhovaly do domů už i na jihu země.

Experti tvrdí, že za roje harlekýnových berušek hledajících úkryt může horké léto. S klesající teplotou pak vyhledávají zázemí, kde by mohly přes zimu hibernovat. Často si pro svůj zimní spánek vybírají budovy, včetně obytných domů. Vědci vyděšené majitele domů, kteří zveřejňují fotografie či videa berušek na sociálních sítích, uklidňují, že berušky jsou neškodné a nejjednodušší je nechat je být.

Harlekýnové berušky pocházejí původem z Asie. Do Velké Británie se poprvé dostaly před 14 lety a už teď se jedná o druhý nejčastěji se vyskytující druh berušky v celé Anglii a částech Walesu.

Peter Brown, docent z Anglia Ruskin University, tvrdí, že není úplně lehké rozeznat harlekýnové berušky od ostatních druhů. Pokud se ale nastěhují k někomu domů, je dosti možné, že se jedná právě o harlekýny, jelikož ostatní druhy hibernují ve stromech nebo pod spadlými listy. Ve Spojených státech si vysloužily přezdívku halloweenské berušky, právě kvůli jejich pravidelným podzimním invazím do domů.

Podle Browna mohou harlekýnové berušky člověka kousnout, pokud nenaleznou potravu. Beruška může po sobě zanechat malou tečku a bodnutí, v některých případech může způsobit i alergické reakce. Pokud jsou berušky rozrušené, vylučují žlutou látku, která může zabarvit nábytek.

Reklama

Související témata:

Doporučované