Hlavní obsah

Invaze obřích hadů. Lovci jich odchytili už víc než tisíc

Krajty na Floridě hubí původní druhy zvířat.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Na jižní Floridě se přemnožily krajty. Kvůli nim v národním parku ubývají mnozí živočichové. Ochránci přírody se snaží hady lovit. Zatím se jim podařilo odchytit tisíc kusů.

Článek

Florida se potýká s invazí velkého počtu hadů. Odborníci tvrdí, že přemnožení krajty tmavé ničí místní přírodu. Podle agentury AP se hadi dostávají místním obyvatelům i do aut a do domů. Na jihu Floridy spustili ochránci přírody program na lov těchto plazů. Na něm se podílí dohromady 25 lovců. Odchytit se jim podařilo zatím přes tisíc kusů.

„Pokud byste šli do národního parku Everglades v 70. a 80. letech, našli byste tam veverky, mývaly, vačice a další volně se pohybující divokou zvěř. V dnešní době je obtížné někoho z nich zahlédnout, protože krajty spořádaly téměř všechny živočichy,“ uvedl Mike Kirkland z vládní agentury pro ochranu vodních zdrojů, která na Floridě sponzoruje odchyt hadů.

Lovec z jižní Floridy se svým úlovkem

Lovci podle webu Orlando Sentinel projevili lítost nad zabíjením těchto plazů, ale nevidí jinou možnost, jak zabránit vyhubení jiných druhů živočichů v oblasti. Polovina ze zabitých hadů byly samice, které mohou ročně vyprodukovat až 70 vajec. Podle odhadů zničila krajta tmavá v národním parku Everglades až 99 procent druhů zvěře místní populace a ničí zdroje potravy pro pantery a aligátory. Had dokáže obývat i koruny stromů a ochránci se nyní bojí, že ohroženo bude i tamní ptactvo.

Přesný počet plazů v národním parku není známý. Podle Kirlanda jich mohou být až stovky tisíc, ale odhady se liší. Everglades je považováno za epicentrum invaze, území se však stále rozšiřuje. Vědci se obávají, že kvůli klimatickým změnám, které přinesou vyšší teploty, budou hadi v budoucnu migrovat více na sever.

Krajta tmavá pochází původně z Asie, do Spojených států byla v minulých letech dovezena pro chovatelské potřeby. Volně žijící plazi dorůstají průměrně do čtyř metrů. Krajta je škrtič a její potravou mohou být i středně velcí živočichové, ale bez problému spořádá i dospělého jelena. Žije v bažinatém prostředí a v okolí řek. Florida jí poskytuje vhodné podmínky pro přežití a rozmnožování.

Mnoho hadů se dostalo do národního parku po zasažení oblasti hurikánem Andrew. Ten udeřil na jižní Floridu v roce 1992 a poničil i chovatelské stanice s plazy. Od té doby se populace krajty dostala mimo kontrolu. Situaci nepřispívá ani to, že chov hadů v USA se těší velké oblibě. Jenže tento druh hada časem přeroste velikost svého terária, a pokud se ho chce majitel zbavit, místo usmrcení mnohdy raději vypustí hada do volné přírody.

Reklama

Související témata:
Krajta

Doporučované