Hlavní obsah

Krize je příležitost. Byznysmen kupuje největší „továrnu na bílý prášek“ u nás

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Největší zpracovatel škrobu v zemi Krnovská škrobárna mění majitele. Kupuje ho MJM agro podnikatele Zdeňka Šoustala. Transakci zprostředkovala kancelář MiddleCap.

Článek

Ostřílený byznysmen, investor Zdeněk Šoustal, chápe stav české ekonomiky po pandemii jako příležitostnost. Spolumajitel společnosti Accolade a majitel firmy Reticulum Holding už před pár měsíci oznámil, že bude výrazně investovat do startupů, a teď posiluje i v zemědělství. Pro svou společnost MJM agro získal Krnovskou škrobárnu a s ní i Krnovský lihovar ze skupiny cresco&finance.

Hodnotu transakce obě firmy nechtějí komentovat, podle odhadů znalců trhu se pohybuje v řádech stovek milionů korun.

Škrobárna s lihovarem vykazují dohromady tržby zhruba 200 milionů korun a pandemie je výrazně neovlivnila. „Novému vlastníkovi obě firmy zapadají do širokého portfolia dalších zemědělských společností, které vlastní v Česku a na Slovensku, a věříme, že dokáže společnosti dále a úspěšně rozvíjet s využitím skupinových synergií,komentuje transakci šéfka pražské pobočky MiddleCap Sabina Matzenauerová.

Škrobárna je největší českou společností vyrábějící a obchodující produkty z pšeničného škrobu, který dodává do zahraničí, například Švýcarska, Maďarska či na Ukrajinu. Lihovar zase dodává obilný líh farmaceutickým a chemickým společnostem a během pandemie zásoboval vlastní dezinfekcí celý Moravskoslezský kraj.

Podnik s více než stoletou historií mění majitele v posledních deseti letech už podruhé. V roce 2013 prodal tehdejší většinový majitel Rudolf Gogolín a jeho společníci podnik právě společnosti cresco&finance.

Zdeněk Šoustal patří mezi významné české investory. V rámci svého holdingu Reticulum drží padesátiprocentní podíl ve skupině Accolade, která se zaměřuje na budování průmyslových parků v Evropě. Vlastní zemědělskou společnost MJM agro a v této oblasti má zainvestováno také v technologických projektech Prefarm a Agri-Precision, zaměřujících se na modernizaci zemědělství.

Nově spojil síly a finance s majitelem a zakladatelem společnosti DoDO a spustili startupové venture studio V-Sharp Alpha. To má pomáhat startupům při startu a rozvoji. V následujících letech plánují proinvestovat řádově stovky milionů korun.

Reklama

Doporučované