Hlavní obsah

Investorům se nelíbily výsledky spořitelny a její matky. Pražská burza proto klesla

Komentář Lukáše Kovandy z Czech Fund.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza zakončila týden poklesem, index PX dnes oslabil o 0,36 procenta na 1 079,63 bodu. Dolů ho dnes stáhly především akcie Erste Bank a také elektrárenské společnosti ČEZ. Aktivita na trhu byla průměrná.

Článek

Erste Bank byla v pátek nejobchodovanějším titulem na trhu. Její cenné papíry odepsaly 2,28 procenta na 902 korun. Firma zveřejnila hospodářské výsledky za první čtvrtletí. Čistý zisk stoupl o 12,2 procenta na 377 milionů eur (9,7 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání díky zájmu o úvěry na hlavních trzích v čele s Rakouskem a Českem.

„Výsledky hodnotíme neutrálně. Mírným zklamáním jsou provozní náklady, jejichž nárůst o 4,8 procenta převyšuje odhad trhu na celý rok (+1,9 %), a banka tak bude muset po zbytek roku dodržovat přísnější disciplínu, bude-li jim chtít dostát,“ uvedl analytik Patria Finance Ondřej Martínek.

Čtvrtletní výsledky zveřejnila také Komerční banka. Čistý zisk vzrostl meziročně o 5,9 procenta na 3,2 miliardy korun, výnosy o 5,1 procenta na osm miliard korun.

„Výsledky hodnotíme jako mírně negativní, vzhledem k tomu, že banka nedosáhla na očekávanou úroveň tržeb kvůli slabým výnosům z poplatků a finančních operací. Čistý zisk byl opět jednou přifouknutý negativními náklady na riziko,“ uvedl Martínek. Akcie společnosti na pražském trhu dnes zhodnotily o 0,74 procenta na 888,50 koruny.

Podle ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy se obecně českým bankám daří. „Velice jim prospělo hlavně loňské dramatické zvyšování úrokových sazeb ze strany centrální banky. Rychlé navyšování se potom promítá do citelného růstu úrokových výnosů jednotlivých bank. Velmi přispěly k nárůstu ziskovosti Komerční banky,“ okomentoval výsledky Kovanda.

Akcie ČEZ zlevnily o 1,3 procenta na 531 korun. V červeném zakončila dnešní obchodování také textilka Pegas Nonwovens a pojišťovna VIG. Dařilo se naopak technologické firmě Avast, která si polepšila o 1,64 procenta na 93 korun. Likérka Stock pak rostla o 1,46 procenta na 69,60 koruny.

Česká měna dnes mírně ztratila vůči euru a stagnovala k dolaru. K páté hodině odpoledne koruna oslabila k euru oproti předchozímu závěru o tři haléře na 25,72 koruny za euro. K dolaru sice také oslabila, ale pouze o jeden haléř na 22,99 koruny za dolar.

Reklama

Doporučované