Hlavní obsah

Investovat do kryptoměn a vydělat? Svede to i křeček, někdy lépe než lidé

Foto: Pixabay.com

Křečka investora si všiml také miliardář a propagátor kryptoměn Elon Musk. Ilustrační fotografie.

Reklama

Investovat do kryptoměn může i křeček. Jeho obchodování je sice založeno na náhodě, ale i tak dokázal navýšit kapitál o více než 19 procent. Překonal bitcoin i světové indexy.

Článek

Investice do kryptoměn je často o náhodě. Potvrzuje to i Pan Goxx, který na ně má zvláštní čuch. Vydělal už víc než řada profesionálních obchodníků. Pan Goxx však patří k poněkud výstředním investorům – je to křeček.

Majitelé bohatého mazlíčka, kteří chtěli zůstat v anonymitě, přestavili část mazlíčkovy klece na kancelář. Ve svém kolotoči si podle serveru BBC vybírá, se kterými kryptoměnami chce obchodovat. Poblíž kola jsou pak umístěny dva tunely, jeden s nápisem koupit, druhý s označením prodat. Pan Goxx pak náhodně vleze do jednoho z nich a „obchoduje“ s vybranou kryptoměnou.

V kleci je rovněž kamera a když hlodavec vstoupí do kanceláře, spustí se livestream na platformě Twitch a sledující jsou o obchodní činnosti Pana Goxxe informování i na Twitteru. Křečka investora si všiml také miliardář a propagátor kryptoměn Elon Musk, podle něhož má tento křeček „šílené dovednosti“.

Pokaždé, když zvíře proběhne tunelem, elektronika napojená na kancelář dokončí obchod podle jeho přání. „Měli jsme pocit, že v dnešní době je všechno stále dražší a stavebního spoření je velmi těžké dosáhnout. Zdá se, že většina lidí z naší generace nevidí jinou šanci než dát velkou část svých úspor na trh s kryptoměnami, aniž by tušili, co se tam děje,“ uvedli dva třicátníci z Německa, majitelé Pana Goxxe.

Samotné jméno křečka je narážkou na svého času největší kryptoměnovou burzu Mt Gox, která fungovala do roku 2014, dokud se nestala terčem hackerského útoku, při němž bylo ukradeno přibližně 850 tisíc bitcoinů. Společnost pak musela vyhlásit bankrot.

Žertovali jsme o tom, jestli by můj křeček dokázal dělat chytřejší investiční rozhodnutí než my lidé.
majitelé křečka

Zvíře vydělává pod vlastní investiční firmou Goxx Capital, která však není oficiální. „Žertovali jsme o tom, jestli by můj křeček dokázal dělat chytřejší investiční rozhodnutí než my lidé,“ řekli majitelé pro BBC.

Křeček obchoduje s kryptoměnami od června. Nejprve začínal s 326 eury (8 300 korun) a zadal objednávku na Stellar. O měsíc a 95 nákupů později se Goxx Capital propadl o 7,3 procenta. Od pondělí však vzrostl o 19,41 procenta.

Překonává tak výkonnost největších akciových trhů. Za stejné období si index S&P 500 připsal čtyři procenta. Pan Goxx překonal i růst bitcoinu o 0,46 procentního bodu, dogecoinu o 0,71 p.b. a zisky z kryptoměny ethereum o 1,22 p.b.

Majitelé křečka však upozorňují na to, že Goxx Capital není skutečná investiční společnost a účty Pana Goxxe na sociálních sítích neslouží jako poradenství.

Činnost svého mazlíčka plánují ještě rozšířit. „Máme v hlavě další funkce, které by celou věc učinily mnohem zábavnější a znamenaly by pro Pana Goxxe ještě více prostoru na hraní,“ uvedli, ale podrobnosti nesdělili.

Veškeré vybavení ve zvířecí kanceláři vyrobila dvojice doma. Otvor do „obytné části klece“ zůstává většinou otevřený. Majitelé ho zatarasí jen v případě, když musí klec vyčistit.

Reklama

Doporučované