Hlavní obsah

Iráčané se pokusili zabít šéfa Islámského státu

Irácké letectvo zabilo třináct velitelů Islámského státu, mířilo ale na vůdce teroristů.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Při náletu irácké armády zemřelo 13 velitelů Islámského státu, vůdce Bagdádí mezi nimi není.

Článek

Irácké letectvo zabilo při útoku na západě země třináct velitelů Islámského státu a desítky jeho dalších členů. Informovala o tom irácká armáda.

Útok armádních letounů F-16 byl veden na místo, kde se předpokládala přítomnost vůdce IS Abú Bakra al-Bagdádího. Podle zahraničních médií však jeho jméno na seznamu mrtvých nefiguruje.

Armáda získala informaci, že se Bagdádí minulý týden přesunul v konvoji ze syrské Rakky, kde má IS hlavní stan, do oblasti iráckého pohraničního města Káim. Právě tam se mělo sejít vedení IS a jednat o situaci v Mosulu, o jehož udržení IS bojuje proti irácké armádě již od loňského roku.

Armáda nyní oznámila, že při náletu na Káim kromě velitelů zahynulo i 64 níže postavených členů IS.

Nevzdávat se, neustupovat

Bagdádí o sobě dal naposledy vědět loni v listopadu. Žádal tehdy bojovníky IS, aby v Mosulu neustupovali. V minulosti se několikrát objevily zprávy o jeho zranění i smrti.

Islámský stát obsadil v roce 2014 sever Sýrie a Iráku, loni ale skoro čtvrtinu původně zabraného území ztratil. Podle bezpečnostních analytiků loni přišel o 18 000 kilometrů čtverečních území a nyní má pod kontrolou asi 60 4000 kilometrů čtverečních.

Stále je přítomen v západní části Mosulu, ve východní a severní Sýrii a také ve středosyrské Palmýře.

Reklama

Související témata:
Al-Káim

Doporučované