Hlavní obsah

Írán vítá návrh na vytvoření nedolarového trhu. Země tak bojují proti americkým sankcím

Írán přivítal plán na vytvoření nedolarového trhu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Íránský ministr zahraničí je vůči obchodu s evropskými státy skeptický, ostatní pracovníci ministerstva zahraničí jeho názor nesdílí.

Článek

Írán vítá návrh několika evropských států na udržení obchodu i přes americké sankce – vytvoření nedolarového trhu. Tento týden o tom v Teheránu jednali diplomaté z Velké Británie a Francie, píše agentura Reuters.

Zatímco íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf je vůči obchodním plánům skeptický, ostatní íránští diplomaté doufají v jejich uskutečnění. Zástupce ministra zahraničí Abbas Araqchi pro agenturu Fars news řekl, že „Evropská unie a tři další evropské země jsou i nadále odhodlané zachránit jadernou dohodu.“

Evropští diplomaté nicméně minulý týden přiznali, že mají problémy s umístěním Společnosti zvláštního určení (SPV), protože žádná z evropských zemí ji nechce na svém území, kvůli případným sankcím nebo zrušením obchodních partnerství se Spojenými státy.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí řekl, že Írán nevzdal naději na SPV a vyvrátil pomluvy o tom, že by se Teherán připravoval na vypovědění jaderné smlouvy, kterou stále uznává Evropská unie, Velká Británie, Francie, Německo, Rusko a Čína.

Americký prezident Donald Trump vypověděl jadernou dohodu, uzavřenou v roce 2015, kterou Írán přislíbil ukončení jaderného programu výměnou za zrušení sankcí, letos v květnu. Následně na Írán uvalil několik sankcí, které se týkají íránského ropného trhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované