Hlavní obsah

Írán zuří. Jeho bývalý reprezentant v judu soutěží v Izraeli

Foto: Profimedia.cz

Sajíd Molájí ještě v době, kdy reprezentoval rodný Írán.

Reklama

Islámská republika Írán zakazuje svým sportovcům, aby se na mezinárodních soutěžích utkávali s izraelskými soupeři. Když to judista na japonském šampionátu porušil, nezbylo mu než emigrovat.

Článek

Judistický turnaj Grand Slam pořádaný v Tel Avivu získal svého hrdinu ještě dříve, než se dotkl tatami. O Sajídu Molájím, který na něm reprezentuje Mongolsko, nadšeně informovala média nejen v Izraeli. Molájí totiž uprchl z Íránu poté, co na mistrovství světa v Japonsku odmítl požadavek režimu, aby se vyhnul souboji s reprezentantem nepřátelského Izraele. Mezinárodní judistická federace (IJF) za to Írán potrestala.

Molájí po japonském šampionátu přiznal, že se v případě svého návratu do vlasti bojí o život, a zůstal v zahraničí. Nyní sice startuje pod vlajkou Mongolska, žije ale v Německu, kde dostal politický azyl.

Když přistál v neděli na Ben Gurionově letišti v Tel Avivu, už na něj čekal jeho soupeř z Japonska, izraelský judista Sagi Muki. Oba sportovci se spolu vyfotili a Muki snímek zveřejnil na sociálních sítích s nápisem „Vítej“.

„Je to skvělý vzkaz světu a něco, co může přivést Írán blíže k Izraeli. Ukazuje se, že sport dává lidi dohromady a boří hranice,“ řekl izraelskému armádnímu rozhlasu.

Izraelský server Ynetnews označil íránského exulanta za hrdinu a odvážného muže za to, že bude soutěžit v Izraeli. Server Sport 1 pak na své homepagi mluví o „historické“ události. Judistu vítal na letišti také Moše Fonti, šéf izraelské judistické federace, který závodníka doprovodil až do hotelu.

Molájí projevil zájem startovat na telavivském turnaji před několika týdny během soutěže v katarském Dauhá. Probral to nejdříve se svým trenérem Muhammadem Mansúrím, poté se na turnaj přihlásil. Šéf Mezinárodní judistické federace Marius Wieser jeho účast schválil.

Írán, jehož režim považuje židovský stát za hlavního nepřítele, se proti judistově startu naopak ostře vymezil. „To není čest, ale skvrna hanby na vašem čele, která vám zůstane navždy, protože jste se otočil zády k ideálům systému, ke své vlasti a jste na to hrdý,“ řekl Araš Miresmajlí, prezident íránské federace juda.

Írán neuznává právo Izraele na existenci a zakazuje svým sportovcům, aby se v rámci mezinárodních soutěží setkali s izraelskými soupeři.

Reklama

Doporučované