Hlavní obsah

Íránské napětí se zvyšuje, do diplomatické hry vstupuje Francie

Íránské napětí se zvyšuje, do diplomatické hry vstupuje Francie.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Írán na sebe v posledních několika týdnech stále více upozorňuje. Vedle vyostřeného vztahu se Spojenými státy podniká i ozbrojené výpravy v mořích v okolí země. Ve čtvrtek ráno přinesla americká CNN zprávu o pokusu íránských lodí zadržet britský tanker v Hormuzském průlivu. A do hry vstupuje i Francie.

Článek

Francouzská diplomacie

Do napjaté situace mezi Spojenými státy americkými a Íránem vstupuje Francie jako diplomat. Emmanuel Bonne, nejvyšší diplomatický poradce prezidenta Macrona, strávil dva dny v Teheránu. Snažil se, aby do diskuze o nukleární dohodě hlasitě vstoupila i Evropa.

Poradce Bonne dostal za úkol předat ručně psaný vzkaz od Emmanuela Macrona íránskému prezidentovi Rúhánímu. Setkal se také s šéfem íránských bezpečnostních složek a s ministrem zahraničí. Rolí Francie by mělo být především uklidnění rozdmýchané situace a zamezení nukleární hrozby.

Evropské země se stávají prostředníkem mezi USA a Íránem, a to nejen geograficky. Poté, co americký prezident Donald Trump loni odstoupil od dohody s Íránem o jaderných zbraních, vystupuje Evropa jako tlumič důsledků. Výrazným hráčem je právě Francie společně s Velkou Británií a Německem.

„Nacházíme se v kritické fázi, protože zájmy jsou na obou stranách (USA i Írán), tlak sílí,” řekl v pondělí francouzský prezident Macron agentuře AFP ke snaze uklidnit situaci. Přesto se mu už v roce 2018 jednou nepodařilo obě strany přimět ke společné dohodě.

Server Politico se o situaci bavil s bývalým francouzským velvyslancem v USA a Belgii Pierrem Vimontem. Podle něj by tato role, kterou historicky zastávalo například Švýcarsko nebo Norsko, mohla nést ovoce. Prvním z kroků by mělo být zejména uklidnění obou stran, až poté se může přejít k jednání o jakékoliv dohodě. Třetím krokem by mohl být návrh mezinárodně platné bezpečnostní dohody.

Diskuze ve Spojených státech

Po středečním útoku na britský tanker se ve Spojených státech amerických znovu rozjely diskuze o vztazích s Íránem. Novinář Fareed Zakaria potvrdil americké stanici CNN to, čeho se obávají diplomatické špičky v Evropě: „Neexistuje žádná diplomatická strategie Spojených států, zdá se, že Trumpova administrativa chce ještě víc tlačit. V tom je situace nejnebezpečnější, že jsou obě strany ve vysoké tenzi a ani jedna nehodlá ustoupit.”

Prezident Trump už na svém Twitteru oznámil, že sankce uvalené na Írán budou ještě narůstat. Reagoval tak na zprávy, že Írán obohacuje uran nad povolené limity.

Čína a Rusko

Trochu specifickou úlohu v mezinárodním diplomatickém poli má Rusko a Čína. Ani jedna země nepatří do žádného z „diplomatických bloků”. Rusko je ale kupříkladu společně s Íránem spojencem Bašára Asada v Sýrii. I Čína má k Íránu blízko, zejména v jaderné politice. Obě země však v případě napjatých vztahů doporučují klid a jednání u společného stolu.

Reklama

Doporučované