Hlavní obsah

Íránský prezident označil Izrael za „rakovinový nádor“

Prezident Íránu Rúhání se opřel do Izraele, označil jej za nádor.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Íránský prezident Hasan Rúhání dnes označil Izrael za „rakovinový nádor“, který vytvořily západní země, aby mohly prosazovat své zájmy na Blízkém východě. Íránští vůdci Izrael často kritizují a předpovídají jeho zánik, nicméně Rúhání, který je považován za umírněného politika, se podobné rétorice dosud téměř vyhýbal, poznamenala agentura AP.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci prohlásil, že „Rúháního urážky, které vyzývají ke zničení Izraele, znovu dokazují, proč se země světa musí spojit, pokud jde o vyhlášení sankcí proti íránskému teroristickému režimu, který je ohrožuje“.

Rúhání na každoroční konferenci o islámské jednotě pořádané v Teheránu uvedl, že „jedním z hrozivých důsledků druhé světové války bylo vytvoření rakovinového nádoru v regionu“. Izrael pak označil za „falešný režim“ vytvořený západními zeměmi.

Íránský prezident ve svém projevu rovněž řekl, že Spojené státy si pěstují úzké vztahy s „muslimskými národy v regionu“, aby ochránily Izrael. Jak uvedla AP, šlo o zjevnou narážku na Saúdskou Arábii a její sunnitské spojence. Íránský prezident nicméně dodal, že Írán je připraven Saúdskou Arábii bránit před „terorismem a velmocemi“. „Považujeme vás za bratra,“ uvedl Rúhání. „Považujeme obyvatele Mekky a Mediny za naše bratry,“ dodal s odkazem na dvě nejposvátnější muslimská místa.

Šíitský Írán a sunnitská Saúdská Arábie, která je důležitým spojencem USA, jsou hlavními mocenskými rivaly na Blízkém východě, přičemž v Jemenu, Sýrii, Iráku a v Libanonu podporují různé skupiny. Před třemi lety přerušila Saúdská Arábie s Íránem diplomatické styky. Reagovala tak na napadení saúdskoarabského velvyslanectví v Teheránu kvůli popravě šíitského duchovního v Saúdské Arábii.

Reklama

Související témata:

Doporučované