Hlavní obsah

Video: Íránští hackeři usvědčili vězeňské dozorce z týrání vězňů

Svět bez obalu: Íránští hackeři usvědčili vězeňské dozorce z týrání vězňů.Video: RFE/RL

 

Reklama

Íránské skupině hackerů, která si říká Edaalat-e Ali neboli Spravedlivost podle Aliho, se podařilo proniknout do systému bezpečnostních kamer uvnitř nechvalně známé teheránské věznice Evin.

Článek

Hackeři získali záběry, na kterých je vidět, jak dozorci bijí a týrají jednoho z vězňů. Skupina toto video zaslala Rádiu Svobodná Evropa i dalším médiím.  Hackerům se rovněž podařilo poslat dozorující vězeňské službě vzkaz, který se objevil na monitorech obvykle sledujících dění v objektu: „Věznice Evin je skvrnou na černém turbanu a bílém plnovousu prezidenta (Ebrahíma) Raísího.“

Ve věznici Evin byli a jsou vězněni už desítky let íránští disidenti a mnoho dalších osob, které jsou považovány za politické vězně teokratického režimu.

Už v minulosti byli jejich věznitelé často obviňováni z mučení a porušování lidských práv. Teď se o tom podařilo získat i jednoznačný důkaz.

Skupina hackerů vyzvala íránské občany k celonárodním protestům, dokud nebudou političtí vězni z Evinu propuštěni.  Za nepřijatelné chování svých podřízených se už omluvil šéf íránských věznic a slíbil, že budou viníci potrestáni.

Video si můžete pustit v úvodním příspěvku, archiv pořadu Svět bez obalu najdete zde.

Reklama

Doporučované