Hlavní obsah

Islamisté v Mosulu předvedli zbraně, tunely s výbušninami a sebevražedné útočníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

 

Reklama

Aliance označila první den útoku za ohromný úspěch.

Článek

Druhým dnem pokračuje útok na Mosul ovládaný Islámským státem. Irácká armáda postupuje od jihu a od severu směřují k městu kurdští pešmergové. Turecko oznámilo, že bojů se zúčastní také tisíce Iráčanů, které vycvičili turečtí vojáci. Předpokládá se, že postup budou zpomalovat četné nástrahy v podobě výbušnin. Islamisté se také brání nasazením sebevražedných atentátníků.

Kurdské síly dnes oznámily, že po pondělním dobytí několika vesnic východně od města nebudou zatím usilovat o další postup. Informovala o tom dnes agentura AP. Jeden z velitelů pešmergů AP řekl, že jeho jednotky dosáhly svého cíle a nyní budou jen „držet své pozice".

Fronta se nyní nachází asi 20 kilometrů jižně od Mosulu, napsal z místa zpravodaj BBC. Boje podle něj pokračovaly i v noci na dnešek, kdy radikálové útočili na tanky irácké armády.

Irácký vicepremiér Hošjar Zibarí řekl v pondělí CNN, že výsledky prvního dne ofenzivy byly „ohromné", a dodal, že operace proti IS se v dalších dnech bude stupňovat.

Podle mluvčího amerického ministerstva obrany Petera Cooka irácké síly v pondělí postoupily více, než se předpokládalo. Cook ale zároveň upozornil, že operace ještě nějakou dobu potrvá. „Uvidíme, zda IS povstane a bude bojovat," řekl BBC. Ať už se situace vyvine jakkoli, irácké síly podle něj budou schopny město dobýt. „Jsme připraveni je podpořit, stejně jako zbytek koalice," uvedl Cook.

Bitva o druhé největší irácké město a poslední velkou baštu IS začala v pondělí a počítá se s tím, že potrvá několik týdnů. Do bojů se zapojí desítky tisíc iráckých vojáků a příslušníků spojeneckých milicí.

Nad operací bdí mezinárodní koalice pod vedením Spojených států, která poskytuje iráckým pozemním silám leteckou, logistickou a zpravodajskou podporu. Významnou pomoc zajišťují také vojenští poradci a zvláštní jednotky několika západních států.

Reklama

Související témata:

Doporučované