Hlavní obsah

Po schválení „plánu Rwanda“ v Lamanšském průlivu zahynulo nejméně pět migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Sean Aidan Calderbank, Shutterstock.com

Loď britských pohraničních sil s více než 20 zachráněnými migranty. Ilustrační fotografie.

Reklama

Několik hodin poté, co Británie schválila návrh zákona o deportaci žadatelů o azyl do Rwandy, zemřelo při pokusu o překročení Lamanšského průlivu z Francie nejméně pět lidí včetně dítěte.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

K úmrtí jednoho dítěte, ženy a tří mužů došlo na přeplněném malém člunu, na němž se asi 110 lidí pokoušelo překonat jednu z nejrušnějších námořních tras na světě. Informovala o tom agentura Reuters. „Poté, co člun zpočátku uvázl na břehu, se opět vydal na moře. V přetíženém člunu se zřejmě lidé pohybovali v davové panice, což si vyžádalo několik obětí,“ uvedl představitel francouzské pobřežní stráže.

Zástupce místní správy Jacques Billant novinářům podle ČTK řekl, že zachráněno bylo 47 migrantů a že mezi pěti oběťmi je i sedmiletá dívka. Čtyři zachránění byli převezeni do nemocnice, ale nejsou akutně ohroženi na životě, řekl Billant. Více než 50 lidí se podle něj rozhodlo zůstat ve člunu a pokračovat v cestě do Velké Británie. Ve člunu předtím bylo dohromady 112 lidí, upřesnil.

Nejnovější tragédie se odehrála jen několik hodin poté, co britský parlament schválil kontroverzní návrh zákona o vyhošťování migrantů do Rwandy. Zákon se týká uchazečů o azyl, kteří do Británie vstoupili nelegálně, a prohlašuje Rwandu za bezpečnou třetí zemi, čímž má zabránit vznášení námitek proti deportacím.

Zastavení příchodu migrantů je prioritou britské vlády premiéra Rishiho Sunaka. Ten tvrdí, že „plán Rwanda“ bude působit odstrašujícím způsobem. Skupiny na ochranu lidských práv a další kritici kontrují, že je nehumánní.

„Tyto tragédie musí přestat,“ řekl britský ministr vnitra James Cleverly o úmrtích migrantů na moři. Sunak po schválení zákona v parlamentu uvedl, že se nyní soustředí na zprovoznění letů do Rwandy. Očekává se, že návrh zákona obdrží tento týden královský souhlas, což znamená, že vstoupí v platnost. Sunak předpokládá, že lety budou zahájeny do 10 až 12 týdnů.

Žadatelé o azyl začali připlouvat na malých člunech k anglickému pobřeží v roce 2018. Letos jich do Británie dorazilo již více než 6000, což je přibližně čtvrtinový nárůst oproti stejnému období loňského roku. K nejhoršímu incidentu došlo v listopadu 2021, kdy zahynulo 27 migrantů poté, co se jejich člun převrátil poblíž Calais, připomíná agentura Reuters.

Lamanšský průliv je jednou z nejrušnějších námořních cest na světě a proudy jsou silné, plavba na malých člunech je proto nebezpečná. Pašeráci lidí obvykle čluny přetěžují, takže se sotva drží na hladině.

Reklama

Doporučované