Hlavní obsah

Islámská republika je protimluv. Je pro lidi, nebo pro Boha? Íránská spisovatelka o životě v Teheránu a Praze

Výzva: Íránská spisovatelka Razieh Ansari (verze s českým překladem).

 

Reklama

Až když odejdete, zjistíte, že jste sami sebe cenzurovali a nebyli svobodní, míní Razieh Ansari, která vyměnila Teherán za Prahu.

Článek

Protivládní demonstrace, zatýkání protestujících, odpojování internetu. Realita posledních týdnů v Íránu, který je dlouhodobě sužován sankcemi kvůli jadernému programu. Má se Evropa bát toho, co se tam děje? Proč lidé vyšli do ulic proti vládě prezidenta Hasana Rúháního, který byl vnímán jako prodemokratický a provládní politik?

„Lidé vidí každého nového prezidenta jako naději na změnu, ale pak nepřichází. Samozřejmě jsou rozčarovaní. A zároveň žijí v permanentním strachu. Až když jsem odešla, jsem zjistila, že tady se policie nebojím. V Teheránu se vám sevře žaludek, když zahlédnete policistu. Co kdyby vás zastavil, zatkl, cokoliv,“ popisuje ve Výzvě íránská spisovatelka Razieh Ansari, která už přes rok žije v Praze.

Jak jsou přijímáni íránští přistěhovalci ve světě? Promítají se jejich příběhy do íránského filmu? Chápou íránské filmy Češi? A co vůbec vědí o Íránu? I o tom v úvodním videu v rozhovoru se ženou, která předsedala porotě filmového festivalu IRAN:CI v Praze.

Výzva: Íránská spisovatelka Razieh Ansari (verze v anglickém znění).

Reklama

Doporučované