Hlavní obsah

Island dokázal pandemii udržet pod kontrolou. I díky přístupu lidí

Foto: Profimedia.cz

Islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová.

Reklama

Islandu se jako jedné z mála evropských zemí podařilo pandemii koronaviru udržet pod kontrolou. Podle premiérky Katrín Jakobsdóttirové za tím stojí fakt, že lidé skutečně dodržují pravidla, ale i srozumitelná vládní komunikace.

Článek

„Otevíráme,“ uvedla v nedávném rozhovoru pro NBC News islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová.

Studenti jsou v učebnách. Kavárny a restaurace jsou otevřené, bary musí zavírat v 10 hodin večer. Koncertů se může účastnit až 150 lidí. Turisté jsou v zemi vítáni. Island po celé týdny nezaznamenává žádné případy místního přenosu nemoci covid-19 a dokázal se vyhnout šíření nových nebezpečných mutací, aniž by musel zavřít hranice.

Island je v současné době jedinou zemí v Evropě, kterou Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí označilo za „zelenou“, což znamená, že má nízkou míru infekce a míru pozitivity testů nižší než 4 procenta.

„Pokud o této pandemii přemýšlím, ve skutečnosti opravdu vyniká to, jak zúčastněná islandská veřejnost byla, jak lidé skutečně věřili radám odborníků a vědců. Vlastně změnili své chování,“ řekla Jakobsdóttirová.

Island je vzdáleným vulkanickým ostrovem v severním Atlantiku a má asi 350 000 obyvatel. Pokud jde o zvládání jakékoliv pandemie, má malý ostrov zřejmě nesporné výhody. Jakobsdóttirová však zásluhy také připisuje funkčnímu systému veřejného zdraví, srozumitelné komunikaci s veřejností a obecnému pocitu solidarity.

„Lidé skutečně dodržují pravidla,“ připomněla Jakobsdóttirová. Odborníci podle webu Financial Times (FT) tvrdí, že Island v rámci pandemického úspěchu těžil ze své relativní izolace, zemi se ale dostává chvála i díky rozšířenému využití testování a analýzy dat, což mělo za následek úspěšné trasování šíření víru.

Islandská pravidla pro vstup do země jsou podle NBC News poměrně přímočará. Návštěvníci i vracející se občané se musí při příjezdu do země prokázat negativními PCR testy, poté se nechat otestovat na letišti a po pěti dnech v karanténě znovu. „K druhému testu se dostaví devadesát osm procent lidí. A myslím, že je to úžasný výsledek,“ řekla Jakobsdóttirová.

Island byl koronavirem relativně těžce zasažen na začátku druhé vlny pandemie v září a říjnu. Tehdy měl podle FT jednu z nejvyšších měr šíření infekce v Evropě. Od té doby se však šíření takřka zastavilo a téměř ke všem případům nákazy došlo v karanténě.

Island přesto zaznamenal více než 6 000 potvrzených případů nákazy koronavirem a 29 s onemocněním spojených úmrtí. Hlavní islandský epidemiolog Thórólfur Guðnason uvedl, že se nyní zaměřuje na prevenci další vlny, země má totiž v plánu např. hranice rozvolňovat ještě více.

Vládní poradci se rozhodli umožnit lidem přeskočit karanténu, pokud jsou proti covidu-19 již očkováni či nemoc v nedávné minulosti prodělali, píše web NBC News.

Světová zdravotnická organizace (WHO) podle NBC nepodporuje myšlenku očkovacích pasů, které by některým umožnily vyhnout se karanténě, Guðnason ale uvedl, že viděl dost předběžných výsledků ze zemí, které již naočkovaly větší část své populace, jako je např. Izrael. Podle nich by očkovaní lidé virus přenášet neměli.

„Musíte nějakým způsobem otevřít hranice. Snažili jsme se k tomu přistoupit vědecky,“ řekl Guðnason.

Solidarita také umožnila Islandu ponechat otevřené školy. Na Islandu jsou děti mladší 16 let zpátky v učebnách od srpna. „To byla pro nás nejvyšší priorita,“ uvedla Jakobsdóttirová, která byla zvolena v roce 2017 ve věku 41 let, čímž se stala jednou z nejmladších světových lídrů.

Navzdory islandskému úspěchu při zvládání pandemie Jakobsdóttirová prohlásila, že je i nadále znepokojena novými mutacemi koronaviru, ale i dalšími hrozbami, které se onemocnění covid-19 netýkají. Podle místního meteorologického úřadu zasáhlo zemi mezi letošním 24. únorem a 5. březnem více než 20 000 zemětřesení a vědci se obávají možné sopečné erupce.

„Když mluvím o úspěchu, dělám to s vědomím, že se věci mohou změnit a mohou se změnit docela rychle. Řekněme, že zůstaneme ve střehu,“ řekla Jakobsdóttirová.

Reklama

Doporučované