Hlavní obsah

Islandu hrozí sopečná erupce. Může přijít kdykoliv, říká seismoložka

Foto: Profimedia.cz

Poloostrov Reykjanes. Ilustrační fotografie.

Reklama

Island, který je na občasné otřesy zvyklý, má za sebou neobvyklý týden. Jihozápad ostrova totiž zasáhlo kolem 17 000 zemětřesení. Podle tamních vědců hrozí zemi sopečná erupce.

Článek

„Neříkáme, že máme známky erupce. Vypadá to ale jako typ činnosti, který očekáváme v době před ní,“ cituje úterní slova Kristíny Jónsdóttirová z Islandského meteorologického úřadu britský list The Guardian. Oznámení předcházelo několik dní téměř konstantní seismické aktivity poblíž hory Keilir asi 32 kilometrů jižně od hlavního města země Reykjavíku.

Víðir Reynisson z tamního Úřadu národního policejního komisaře pak na tiskové konferenci oznámil, že erupce je více než pravděpodobná. Nikomu však podle něj nehrozí bezprostřední nebezpečí, a mohou tak pokračovat v každodenním životě. Lidé by se však měli vyhnout cestování do zasažené oblasti u poloostrova Reykjanes.

„Tahle část Islandu je seismicky – a v podstatě i vulkanicky – hodně aktivní. I když tam teď několik století žádná velká erupce nebyla, ta aktivita stále probíhá,“ uvedla pro Seznam Zprávy Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Série posledních zemětřesení prý ale nejdříve probouzení vulkanické aktivity nenasvědčovala.

„Potom ale přišly snímky ze satelitního snímání povrchu, které se na celé zeměkouli dělá pravidelně, a ukázalo se, že tam nějaký výzdvih a pokles na druhé straně vulkanického masivu je,“ říká Doubravová. Aktivita tak naznačila, že se v místech opravdu může jednat o kumulaci magmatu, který se blíží k povrchu.

To navíc naznačil také takzvaný tremor, který se na Islandu objevil ve středu odpoledne a který bývá před vulkanickými událostmi vidět na seismických zařízeních. Doubravová tremor popisuje jako dlouhý nízkofrekvenční signál, který doprovází právě přesuny magmatu. „Předpokládá se, že erupce by v tuto chvíli mohla přijít prakticky kdykoliv.“

Na poloostrově byly za uplynulý týden zaznamenány tisíce otřesů, které dosahovaly intenzity až pěti stupňů Richterovy stupnice. Podle amerického webu CNN mělo nejsilnější zemětřesení sílu 5,6 stupně a odehrálo se ke konci února. Jen za posledních 48 hodin eviduje Islandský meteorologický úřad nejméně 2592 různě silných zemětřesení.

Islandští odborníci odhadují, že by erupce, pokud k ní dojde, mohla trvat až dva týdny a na povrch se během ní dostane relativně malé množství lávy, které by nutně nemuselo ohrozit lidi a infrastrukturu. „Pokud magma dosáhne povrchu, je nepravděpodobné, že by to mělo být ve formě výbuchu lávy a popela sršícího do nebe,“ cituje slova geofyzika Freysteinna Sigmundssona The Guardian.

„Předpokládá se, že erupce na tomhle místě bude taková, že se objeví dlouhé praskliny a láva se vylije,“ informuje Doubravová a dodává, že následně dojde k zaplavení některých přilehlých částí. „Naštěstí to tam není moc obydlené, maximálně by to tak tedy mělo zničit třeba cesty, které tam jsou.“

Do obydlených oblastí tak případné lávové proudy nedosáhnou, mohly by ale přerušit letecký provoz na mezinárodním letišti Keflavík, které je od regionu vykazujícího seismickou aktivitu vzdálené asi 20 kilometrů. Existuje navíc šance, že by kvůli erupci mohl být přerušen také silniční přístup k letišti, jak již naznačila také česká seismoložka.

Před cestami na Island kvůli zemětřesením varovalo také české ministerstvo zahraničí, které doporučuje, aby se čeští občané vyhnuli těm nejvíce zasaženým regionům a rizikovým místům, kde by v případě zemětřesení mohlo dojít k úrazu. Islandské úřady navíc nevylučují, že síla otřesů bude nyní ještě vyšší.

„V důsledku zemětřesení dochází na některých místech k sesuvům půdy a lokálním záplavám v důsledku přívalových vln spojených s podmořskými otřesy. Nejpostiženější oblast se nachází mezi městy Akureyri a Húsavík,“ informuje ministerstvo a doporučuje cestovatelům, aby se zaregistrovali v databázi Drozd, která umožňuje účinně organizovat pomoc Čechům během pobytu v zahraničí.

Oblast Islandu je geodynamicky velmi namáhaná a jak zemětřesení, tak sopečná činnost jsou zde značné, říká Doubravová. Zemětřesení o síle přibližně do třetího stupně, které lidé moc nepociťují, je na Islandu i několik denně. „Často jsou to ale zemětřesení, u kterých se nepozoruje doprovodná vulkanická činnost. Ta tam tentokrát je, otázkou ale zůstává, jestli dojde i k erupci.“

Reklama

Doporučované