Hlavní obsah

Italové smí pěstovat marihuanu pro vlastní potřebu. Salvini to kritizuje

Foto: Profimedia.cz

Verdikt přivítalo vládní Hnutí pěti hvězd, které legalizaci domácího pěstování konopí podporuje.

Reklama

Italský nejvyšší soud povolil pěstování marihuany pro vlastní potřebu. Rozhodl, že vypěstovat malé množství této drogy v domácím prostředí neodporuje zákonu.

Článek

Italská nejvyšší soudní instance se pěstováním konopí zabývala poté, co se na ni obrátil muž, kterého soud nižšího stupně potrestal za pěstování dvou rostlin marihuany. Podle verdiktu by se zákon o pěstování rostlin obsahujících omamné látky neměl vztahovat na „malé množství vypěstované podomácku výhradně pro potřeby pěstitele“.

O rozsudku informovaly agentury Reuters a DPA, padl podle nich už 19. prosince a teprve nyní si jej všimla média. Verdikt přivítalo vládní Hnutí pěti hvězd, které legalizaci domácího pěstování konopí podporuje. „Soud otevřel cestu, teď je to na nás,“ uvedl senátor Matteo Mantero. Italská pravice naopak verdikt kritizovala. „Drogy ubližují, zapomeňte na to, že by bylo možné je pěstovat nebo kupovat v obchodech,“ uvedl šéf protiimigrační Ligy Matteo Salvini.

V Itálii od roku 2016 platí zákon, který povoluje marihuanu s nízkým obsahem látky THC. Podle deníku Corriere della Sera je nyní v Itálii kolem 6,2 milionu konzumentů marihuany, většinou jde o mladé lidi do 34 let.

Reklama

Doporučované