Hlavní obsah

Italský tisk kritizuje zrušení římských číslic v pařížském muzeu

Foto: Profimedia.cz

Muzeum Carnavalet bude otevřeno po čtyřleté rekonstrukci. Nachází se ve čtvrti Marais a věnuje se dějinám Paříže.

Reklama

Negativní reakci italských komentátorů vyvolala zpráva, že pařížské muzeum Carnavalet přestane používat římské číslice.

Článek

Podle komentářů je nahrazení arabskými číslicemi ukazatelem postupující kulturní negramotnosti. Muzeum ale argumentuje, že římské číslice jsou v současnosti pro mnohé návštěvníky už nesrozumitelné. Jejich používání již omezilo i známé muzeum Louvre, napsala agentura AFP.

Podle komentátora Massima Gramelliniho, který má sloupek v prestižním deníku Corriere della Sera, je zrušení římských číslic „souhrnem probíhající kulturní katastrofy“. Podle něj na školách římské číslice nejsou vyučované, a proto se nyní otevírá prostor pro jejich zrušení. „V dobách Ludvíka XVI. či 16. by (ředitelku muzea) sťali, my jí hlavu ponecháme za podmínky, že ji bude používat,“ uvedl na adresu ředitelky muzea Noémie Giardové.

Ředitelka muzea, které mapuje historii Paříže, uvedla, že pro některé návštěvníky „mohou římské číslice být překážkou pro pochopení expozice“. Muzeum, které se po několikaleté rekonstrukci znovu otevře návštěvníkům, se proto rozhodlo používat pouze číslice arabské.

Pro omezení použití římských číslic se před časem rozhodlo i muzeum Louvre - arabské číslice jsou tam používány téměř výlučně v titulech panovníků. Louvre tuto volbu odůvodnil tím, že římské číslice nejsou často pochopitelné pro návštěvníky ze zahraničí, a to hlavně z mimoevropských zemí.

S kritikou, která dnes zazněla v italském tisku, souzní předseda sdružení francouzských učitelů antických jazyků François Martin. „Je to typický příklad sporu, zda byla dříve slepice nebo vejce. Ale čím méně budou římské číslice používány, tím méně je budou lidé znát,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované