Hlavní obsah

Iva Janžurová po třiceti letech v Národním: „Nemají pro mě roli"

Rozhovor s herečkou Ivou Janžurovou.

 

Reklama

Herečka Iva Janžurová se poprvé ve své kariéře stává režisérkou. Před premiérou hry v Divadle Kalich, kde se též divadlu věnuje, poskytla Seznamu exkluzivní rozhovor, v němž dala najevo jisté rozladění z poměrů v Národním divadle.

Článek

Už třicet let je členkou Národního divadla, nicméně v posledních letech si tam připadá málo využitá. Její poslední velkou rolí je britská panovnice Alžběta II. ve hře Audience u královny, mimochodem divácky nejúspěšnější hře divadla.

„Tahle role byla ještě za minulého šéfa činohy. Panu Špinarovi (nový šéf, pozn. red.) jsem dokonce nabízela hru Božská Sarah, že bychom ji mohli hrát na Nové scéně, a on to přešel mlčením,“ říká v rozhovoru Iva Janžurová.

Božskou Sarah neboli příběh herečky Sarah Bernhardtové na konci své kariéry nakonec loni uvedla v soukromém Divadle Kalich a teď je za tuto roli nominovaná na Cenu Thálie. Zda cenu získá, se ukáže příští sobotu.

V Kalichu teď režíruje hru Tennessee Williamse Báječná neděle v parku Creve Coeur s dcerou Sabinou Remundovou v hlavní roli.

V rozhovoru Iva Janžurová dál mluví o tom, jak se jí hraje po loňské operaci srdeční chlopně, jak změnila svůj pohled na politiku, jakého by si přála prezidenta a také vůbec poprvé promluvila o velké roli v novém filmu.

„V příští sezoně pro mě nemají práci"

Den po natočení rozhovoru Iva Janžurová absolvovala pohovor se šéfem činohry Národního divadla Danielem Špinarem a prostřednictvím zaslané SMS zprávy pak k rozhovoru dodala: „Rozhovor se šéfem proběhl. Zneklidnění mi přinesly věci, ze kterých je nabíledni, že kompatibilní s jeho viděním divadla nejsem a nebudu. A to, že v příští sezoně pro mě nemá práci, je asi dobře.“

Jak se spor vyvine, zda Iva Janžurová bude následovat některé bývalé kolegy, jako například Miroslava Donutila a Igora Bareše, kteří v posledních letech z Národního divadla odešli, se teprve uvidí. Role, které zde zatím Iva Janžurová má, bude hrát i v příští sezoně.

Reklama

Doporučované