Hlavní obsah

Izrael postaví na Západním břehu dalších 1355 bytů pro osadníky

Foto: Profimedia.cz

Osada Maale Adumim nedaleko Jeruzaléma.

Reklama

Znepokojení nad izraelským záměrem rozšiřovat osady na Západním břehu Jordánu už vyjádřil Bílý dům. Pandora Papers pak ukázaly, že peníze na stavbu osad často pocházejí z daňových rájů.

Článek

Izrael postaví na okupovaném Západním břehu Jordánu dalších 1355 bytů pro židovské osadníky. S odkazem na prohlášení izraelského ministerstva pro výstavbu o tom informuje agentura AFP.

„Výběrová řízení na 1355 bytových jednotek v lokalitách v Judeji a Samaří byla zveřejněna pod vedením ministra výstavby Zeeva Elkina,“ stojí v prohlášení. Judea a Samaří jsou biblická označení pro území dnes známé jako Západní břeh Jordánu.

Nejnovější oznámení představuje další navýšení počtu osadnických bytů na okupovaném Západním břehu Jordánu. Izraelské úřady v srpnu oznámily plán postavit pro osadníky na tomto území dalších 2000 bytů. Izraelské ministerstvo obrany by tento záměr mělo finálně schválit v nadcházejícím týdnu.

„Posílení židovské přítomnosti (na Západním břehu Jordánu) je pro sionistickou vizi zásadní,“ uvedl Elkin, který je členem pravicové strany Nová naděje.

Nové byty mají být postaveny v sedmi židovských osadách, včetně 729 v osadě Ariel na severu Západního břehu Jordánu, 346 v osadě Bejt El nedaleko Ramalláhu a 102 v osadě Elkana na severozápadě Západního břehu Jordánu, stojí v prohlášení.

Palestinci chtějí mít stát na Západním břehu Jordánu, v Pásmu Gazy a ve východním Jeruzalémě, tedy na územích, kterých se Izrael zmocnil za války v roce 1967. Z Pásma Gazy se Izrael stáhl, ale východní Jeruzalém anektoval a Západní břeh Jordánu stále okupuje. Na Západním břehu Jordánu žije asi 475 000 osadníků a 2,8 milionu Palestinců. Izraelská kolonizace anektovaného východního Jeruzaléma a Západního břehu Jordánu je podle mezinárodního práva nelegální, ale trvala za všech izraelských vlád od roku 1967, píše AFP.

Znepokojení nad izraelským záměrem vyjádřil už Bílý dům - oznámení o rozšiřování osad na okupovaných palestinských územích je vůbec prvním po nástupu administrativy Joea Bidena. „Žádáme Izrael, aby se zdržel jednostranných akcí, jako je výstavba osad,“ vzkázal nové izraelské vládě mluvčí americké diplomacie Ned Price.

Za vlády bývalého premiéra Benjamina Netanjahua se výstavba nových bytů v židovských osadách na okupovaných územích zrychlila. Netanjahuův nástupce, současný předseda vlády Naftali Bennett stojí od poloviny června v čele nesourodé koalice, v níž jsou zastoupeny krajně pravicové i levicové strany. Bennett patří k izraelské pravici a je zastáncem rozšiřování osad.

Peníze na rozšiřování osad pocházejí v mnoha případech z daňových rájů, jak ukázaly odhalené dokumenty z takzvaných Pandora Papers. Jedním z lidí, který osadníky dlouhodobě podporuje, je ruský miliardář a majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič.

Reklama

Související témata:

Doporučované