Hlavní obsah

Kritizujete Izrael a Čínu ne? Tak to jste antisemita. Svoboda slova v ohrožení

Foto: Profimedia.cz

Antisemité nastříkali hákové kříže v roce 2019 na pomníky v Zahradě vzpomínek ve francouzské Champagne.

Reklama

aktualizováno •

Příklady současného antisemitismu přidané k definici antisemitismu slouží jako zbraň proti lidskoprávním organizacím a aktivistům kritizujícím Izrael za okupaci palestinských území, píší akademici specializující se na holokaust.

Článek

Pět desítek historiků zabývajících se evropskými dějinami a zejména holokaustem zveřejnilo otevřený dopis, který varuje před tím, aby se antisemitismus používal jako politická zbraň. Mezi signatáři jsou například Derek Penslar, profesor židovské historie z Harvardu, profesorka moderní židovské historie Marion Kaplanová z Newyorské univerzity nebo profesor Steven J. Zipperstein ze Stanfordovy univerzity. Nechybí ani přední experti z Izraele, například Amos Goldberg z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Z Čechů podepsala dopis Anna Hájková, profesorka moderní židovské historie z britské Warwick University.

Akademici hned na začátku dopisu připomínají, proč ho zveřejňují právě nyní – ve dnech 13. a 14. října se ve švédském Malmö sejdou hlavy států a vlád na Mezinárodním fóru k uctění památky holokaustu a boji proti antisemitismu. Premiér Stefan Löfven sezval státníky 21 let poté, kdy se v jeho zemi uskutečnilo Mezinárodní fórum o holokaustu, jehož výsledkem bylo přijetí Stockholmské deklarace, ustavujícího dokumentu Mezinárodní aliance na památku holokaustu (IHRA).

Právě definice antisemitismu, kterou schválila IHRA v roce 2016, je podle signatářů dopisu problematická. Akademici proto žádají státníky, kteří se sejdou v Malmö, aby jasně odmítli politické zneužívání této definice, které podle nich není v zájmu důvěryhodnosti a efektivnosti boje proti antisemitismu.

Motivaci k sepsání dopisu popsal Seznam Zprávám profesor Amos Goldberg: „Ta definice je velmi škodlivá. Věděli jsme, že bude v programu konference v Malmö a chtěli jsme, aby byl náš hlas slyšet.“

Zbraň proti kritikům okupace

Z 11 „příkladů současného antisemitismu“, které jsou součástí definice, se sedm týká Státu Izrael. „Tyto příklady jsou využívány jako zbraň proti lidskoprávním organizacím a aktivistům, kteří odsuzují izraelskou okupaci a porušování lidských práv,“ píše se v dopise.

Tyto příklady podle signatářů legitimizují falešná obvinění z antisemitismu proti těm, kteří jakkoli kritizují Izrael za jeho chování k Palestincům. To má také neblahý dopad na svobodu slova a akademickou svobodu.

„V akademické sféře je to cítit všude, to bych zdůraznil. Říkají, že kritizujete Izrael a nekritizujete Čínu, tak musíte být antisemita,“ vysvětluje profesor Goldberg. V telefonickém rozhovoru se vyjádřil i k hnutí BDS (Bojkot, odklon investic, sankce), jež mnozí označují za antisemitský. „Myslím, že hnutí BDS je naprosto legitimní, a to nejsem jeho podporovatelem. Bojkot je normální politický nástroj, který se používá všude ve světě. Co je na něm špatného?“

Signatáři dopisu vyjadřují politování nad tím, že zneužívání definice antisemitismu státy, které ji ratifikovaly prostřednictvím vlád či parlamentů, neuznaly. Evropská unie se navíc snaží zavádět definici do různých politických oblastí. V lednu 2021 vydala Evropská komise příručku, v níž definici z dílny IHRA propaguje a označuje ji za jedno z kritérií při přidělování dotací občanským organizacím. „Bojíme se diskriminace,“ varují v reakci akademici.

Autoři dopisu v souvislosti s diskriminací a potlačováním svobody slova zmiňují atmosféru v Německu, která je podle nich „toxická a strach nahánějící“. Upozorňují v této souvislosti na spolupráci vlád s lobbistickými organizacemi pracujícími pro izraelskou vládu.

Definice IHRA slouží dobře, tvrdí česká vláda

Česko, které patří v Evropě k největším spojencům Izraele, zastupuje v Malmö dosluhující ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Ten před odjezdem na Twitteru sdílel výrok Ronalda Laudera, šéfa Světového židovského kongresu. „Démonizace jediného židovského státu světa musí skončit!“ napsal. „Nemohu souhlasit více!“ doplnil Kulhánek. Zda považuje za démonizaci i kritiku okupace palestinských území nebo nečinnost izraelské policie vůči násilným útokům židovských osadníků, už ministr neupřesnil.

S vyzněním dopisu akademiků česká diplomacie nesouhlasí: „Definice antisemitismu formulovaná Mezinárodní aliancí pro připomínku holocaustu (IHRA) byla podpořena Parlamentem České republiky v lednu roku 2019 a od té doby velmi dobře slouží ke svému účelu. Rozhodně nesouhlasíme, že by demokratická vláda Izraele či její zastánci zneužívali nařčení z antisemitismu k očerňování svých kritiků,“ odpovědělo na dotaz Ministerstvo zahraničí.

Kromě varování také dopis navrhuje řešení – alternativní definici antisemitismu, Jeruzalémskou deklarací o antisemitismu (JDA). Tu vytvořila skupina akademiků z USA, Izraele a evropských zemí, kteří už měli zkušenost s definicí IHRA.

Český ministr Kulhánek ale alternativní definici odmítá s odvoláním na širokou podporu definice vypracované IHRA. „Žádná jiná definice takovou podporu nezískala. Česká republika se soustředí na její implementaci a jiné alternativní verze nepodporuje.“

Reklama

Doporučované