Hlavní obsah

Izrael se preventivně připravuje na Trumpův plán napadnout Írán

Foto: Profimedia.cz

Izraelský předseda vlády Benjamin Netanjahu.

Reklama

Prezident Donald Trump je sice na odchodu z Bílého domu, ale mnozí jsou ve střehu ohledně jeho posledních činů ve funkci. Podle serveru Axios se izraelská armáda připravuje na možnost, že Trump zaútočí na Írán.

Článek

Během posledních týdnů byly izraelské obranné síly instruovány, aby se připravily na možnost, že Spojené státy americké ještě před koncem Trumpova funkčního období provedou vojenský úder proti Íránu. Již zmiňovanému serveru to měli potvrdit sami izraelští výše postavení činitelé.

Důvodem k daným přípravám by neměly být informace či vyhodnocení, podle jejichž výsledku by Trump opravdu měl úder provést, ale to, že izraelští představitelé očekávají příchod „velmi citlivého období“ ještě před Bidenovou inaugurací. Ta, pokud vše půjde podle plánu, proběhne 20. ledna.

Opatření spjatá s připraveností izraelských sil se týkají zejména možné íránské odvety, ke které může dojít buď přímo, nebo prostřednictvím íránských zástupců v Sýrii, Gaze a Libanonu, jak uvedly zdroje serveru.

O možném útoku na Írán se sám Trump zmínil i na schůzce v Oválné pracovně, informoval v průběhu minulého týdne americký list The New York Times (NYT). Cílem zvažovaného úderu měl být podle zdroje z administrativy dosluhujícího prezidenta podnik na obohacování uranu v Natanzu.

S myšlenkou měl Trump přijít poté, co se dozvěděl o zprávě Mezinárodní agentury pro atomovou energii o rostoucích zásobách dané látky na íránském území. Zbylí účastníci, včetně viceprezidenta Mikea Pence, ho ovšem podle NYT měli varovat před možnými riziky daných kroků, a návrh tak smetli ze stolu.

Již před týdnem web Bussiness Insider s odkazem na své zdroje informoval, že právě zahájení vojenského konfliktu s Íránem znepokojuje také evropské bezpečnostní úředníky. Podle těch by daný krok znamenal svázaní rukou nově zvolenému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi. Dohady o tom, zda změní dosavadní směřování politiky Washingtonu vůči zemím Blízkého východu, jsou podle agentury Reuters hlavním tématem tamních zemí.

Kujme pikle?

Podle médií měl v neděli izraelský premiér Benjamin Netanjahu tajně odletět do Saúdské Arábie, aby se zde setkal s tamním korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Podle zdrojů serveru Axios byl jedním z témat k diskuzi také Írán. K události došlo v době, kdy byl v zemi také americký ministr zahraničí Mike Pompeo díky své desetidenní cestě po zemích Evropy a Blízkého východu.

Informaci o schůzce potvrdil člen Netanjahuova kabinetu. Naopak saúdský ministr zahraničí Fajsal bin Farhán Saúd setkání popřel, když na svém twitterovém účtu uvedl, že mezi účastníky byli kromě Saúdů pouze Američané.

„Bojím se, že Saúdové a Izraelci možná vidí to, že někdo jim sympatický opouští Bílý dům a někdo nepřátelský přichází. Domnívají se, že to pravděpodobně způsobí nevyhnutelnou konfrontaci,“ cituje Bussiness Insider úředníka NATO. „Obě země jsou vedeny nezralými lídry, kteří už dlouho volají o potřebě války s Íránem.“

Hossein Dehghan, poradce íránského vůdce a možný prezidentský kandidát v tamních nadcházejících volbách, řekl minulý týden agentuře AP, že americký vojenský úder proti Íránu může na Blízkém východě zahájit „plnohodnotnou válku“.

Reklama

Doporučované