Hlavní obsah

Izrael zlegalizoval vývoz lékařské marihuany, má nastartovat ekonomiku

Izraelská vláda schválila vývoz lékařské marihuany.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Na zákon o vývozu lékařského konopí čekali pěstitelé několik měsíců. Část výtěžku by měla jít na lékařské účely.

Článek

Izraelská vláda povolila vývoz lékařské marihuany ze země. Cílem je posílit izraelskou ekonomiku a rozvoj zemědělství, píše agentura Reuters. Izraelští pěstitelé marihuany na nový zákon čekali několik měsíců, píše The Jerusalem Post. Minulý měsíc ho schválil izraelský parlament.

„Izrael je jedna z vůdčích zemí, má přední technologie k tomu, aby vyráběl produkty, ve kterých je marihuana,“ řekl pro agenturu Reuters Shai Babad z izraelského ministerstva financí. „Naším cílem je pomoci lidem, kteří mají například Parkinsonovu chorobu nebo rakovinu nebo jinou nemoc, a ulevit jejich bolesti,“ dodal Babad

Zákon povoluje certifikovaným pěstírnám vyvážet lékařské konopí do zemí, ve kterých je marihuana legalizovaná. Součástí zákona jsou i striktní sankce v případě, že by společnosti porušily pravidla vývozu. Licenci k prodeji bude pěstírnám udělovat ministerstvo zdravotnictví, souhlas budou potřebovat také od policie.

Celosvětový trh s marihuanou měl v roce 2017 cenu v přepočtu více než 187 miliard korun. Podle výzkumu Energias Market Research by v roce 2024 mohl dosáhnout hodnoty v přepočtu více než 631 miliard korun. Izrael je jedním z největších pěstitelů marihuany, podle izraelských médií by pěstitelé mohli začít s vývozem do 9 měsíců.

Izrael by podle předpokladů mohl za rok exportem marihuany vydělat v přepočtu zhruba 24 miliard korun, píše The Jerusalem Post. „Podporuji vývoz lékařské marihuany, protože to povzbudí naši ekonomiku, navíc ministerstvo financí přislíbilo část z výdělku věnovat na rozvoj zdravotnictví,“ řekl pro The Jerusalem Post zástupce ministra zdravotnictví Ja’akov Litzman.

Nový zákon má ale i své kritiky. Ti se obávají, že dojde k růstu rekreačního užívání marihuany a k celkovému zvýšení užívání drog, píše agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované