Hlavní obsah

Izrael zneškodnil rakety vypálené z Pásma Gazy. Následně bombardoval pozici Islámského džihádu

Izrael nasadil svůj protiraketový systém Iron Dome a zničil střely z Gazy.Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Na Izrael bylo z Pásma Gazy vypáleno několik raket. Téměř všechny střely se podařilo zneškodnit. Izrael následně bombardování opětoval.

Článek

Izraelská protivzdušná obrana dnes zneškodnila přes 20 dělostřeleckých granátů odpálených z palestinského Pásma Gazy. Šlo o nejrozsáhlejší palbu z Gazy za poslední roky. Izrael podle agentury Reuters krátce nato bombardoval pozici ozbrojenců z radikální skupiny Islámský džihád. Izraelská armáda se k tomu nicméně nevyjádřila.

Na několik cílů na izraelském území bylo odpáleno nejméně 25 dělostřeleckých granátů. Většinu z nich zneškodnil protiraketový systém nazývaný Železná kupole, uvedla v prohlášení izraelská armáda. Nikdo nebyl zraněn, izraelský list Haarec ale informoval, že střela dopadla na dvůr školky, než měly přijít děti. Bombardování nastalo poté, co se v jižním Izraeli rozezněly sirény, jež upozornily místní obyvatele, že by se měli schovat do úkrytu. Následně Izrael bombardoval pozici Islámského džihádu v Gaze, napsala agentura Reuters.

Radikální islamistické hnutí Hamás, které v Gaze vládne, se k bombardování nevyjádřilo. Oznámilo ale, že dnes hodlá z přístavu v Gaze vyslat loď s nemocnými a studenty s cílem prolomit 11 let trvající izraelskou a egyptskou námořní blokádu.

Izraelské letectvo v pondělí podniklo nálety na cíle na severu Pásma Gazy a usmrtilo pětadvacetiletého člena vládnoucího radikálního hnutí Hamás. Izraelská armáda také zadržela dva obyvatele Pásma Gazy, kteří se snažili dostat na území židovského státu a měli u sebe nože a materiály pro výrobu zápalné bomby.

Hranice Gazy s Izraelem se v posledních dvou měsících stala dějištěm masových protestů Palestinců, které organizovalo zejména hnutí Hamás. Palestinci při nich zapalovali pneumatiky a házeli kameny na izraelské vojáky, kteří reagovali palbou ostrými náboji. Podle palestinského ministerstva zdravotnictví při tom zemřelo 116 Palestinců a na 13 tisíc dalších bylo zraněno. Za nepřiměřené použití síly vůči protestujícím kritizovala Izrael řada zemí a také Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Pásmo Gazy je hustě zalidněný, úzký pobřežní pás země vklíněný mezi Izrael a Egypt. Po více než desetiletí vlády hnutí Hamás jsou životní podmínky většiny obyvatel neradostné. Nezaměstnanost převyšuje 40 procent, voda z vodovodu se nedá pít a elektřina funguje pouze několik hodin denně. Nemocnice trpí neustálým nedostatkem zdravotnického materiálu, dovoz i vývoz zboží je omezen a některé části území stále čekají na obnovu po konfliktu s Izraelem z roku 2014.

Reklama

Související témata:

Doporučované