Hlavní obsah

Izraelské pobřeží obsadili žraloci. Přilákala je elektrárna

Elektrárna láká žraloky k izraelským břehům.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Hejna žraloků obsadila moře u severoizraelského města Chadera. Podle vědců je tam přilákala teplá voda vypouštěná do moře z nedaleké uhelné elektrárny.

Článek

Obrázek žraloka putujícího za teplou vodou vypouštěnou do moře je podle vědců výjimečný. Nikde zatím nebyl pozorován. K elektrárně se podle vědců žraloci stahují jen v zimních měsících a s příchodem léta okolí elektrárny zase opouštějí. Předpokládají tak, že jiný vliv než teplá voda z elektrárny za fenoménem nestojí, uvedla agentura AP.

Žraloci podle vědců teplou vodu vyhledávají, svědčí jim. Příznivě působí mimo jiné na jejich schopnost rozmnožovat se. Za posledních 50 let přitom populace žraloků žijících ve Středozemním moři klesla o více než 90 procent.

Podstatně se na tom podepsal rybářský průmysl. Agentura AP připomíná, že například izraelští sousedé Sýrie a Libanon postrádají zákony, které by rybaření žraloků výrazněji regulovaly.

Úbytek žraloků – hlavního predátora oblasti – se podle vědců silně podepisuje na podobě života ve Středozemním moři a dochází například k přemnožování některých druhů.

Hejna žraloků podle agentury tvoří zejména žraloci hnědí a žraloci velrybáři, oba druhy patří mezi dosud méně popsané. Vědci si tak od jejich vysoké koncentrace na dostupném místě slibují zefektivnění jejich pozorování a zkoumání.

Podle vědců by jedním z výsledků výzkumu mělo být to, jak bude populace žraloků vypadat ve chvíli, kdy teplota světových oceánů vystoupá na úroveň, kde se nyní pohybuje právě Středozemní moře.

Reklama

Doporučované