Hlavní obsah

Izraelského premiéra obviní z korupce

Izraelský prokurátor Avichaj Mandelblit obviní premiéra Benjamina Netanjahua z korupce.Video: Tereza Brhelová, AP

 

Reklama

Izraelský generální prokurátor Avichaj Mandelblit oznámil, že premiéra Benjamina Netanjahua obviní z korupce. Premiér zřejmě nebude obviněn před dubnovými parlamentními volbami, prokurátor ho před tím vyslechne. Netanjahu obvinění odmítá, označuje ho za „hon na čarodějnice“ ze strany levice a médií.

Článek

Podle komentáře deníku Haarec se situace premiéra z právního hlediska nezměnila, řada médií se ale shoduje v tom, že čtvrteční oznámení zamíchá kartami před volbami 9. dubna.

Netanjahuova strana Likud označila oznámení za „politickou perzekuci“, odstoupit ale Netanjahu podle jeho strany nehodlá. Advokáti Likudu se snažili dnešnímu oznámení o obvinění zabránit. Argumentovali, že zveřejnění takové informace krátce před volbami je „bezprecedentním zasahováním“ do demokratického procesu a že to ovlivní volby. Soud dnes jejich stížnost odmítl.

Policie doporučila Netanjahua obvinit z korupce ve třech kauzách už loni koncem roku. Podle čtvrtečních zpráv chce Mandelblit premiéra obvinit z úplatkářství a zneužití důvěry v kauze nazvané případ 4000 a v dalších dvou kauzách. Ty jsou označované jako případ 1000 a případ 2000. Premiér má být obviněn z podvodu a zneužití důvěry.

Kauza zvaná případ 4000 se týká telekomunikační firmy Bezeq, jejíž společnost Walla! provozuje stejnojmenný zpravodajský server. Podle policie, která zakládá své tvrzení na výpovědích šesti desítek lidí, existují důkazy, že Netanjahu přijal úplatky a několik let ovlivňoval zprávy o sobě na serveru Walla!.

Další dvě kauzy se týkají přijetí darů od premiérových přátel-miliardářů a jedna z nich rovněž ovlivňování novin. Ty měly podle všeho o premiérovi psát pouze pozitivní zprávy. Netanjahu tvrdí, že nešlo o korupci, protože nebyly předávány peníze. Podle policie byly v některých případech ve hře cenné dary a další výhody.

Pokud by byl Netanjahu obviněn v premiérském úřadu, bylo by to podle místních médií poprvé v izraelské historii. Deník The Times of Israel dnes připomněl kauzu premiéra Ehuda Olmerta (2006–2009), který byl rovněž obviněn z korupce, formálně ale až poté, kdy už nebyl premiérem. Oznámení prokurátora o obvinění ale tehdy také přišlo, když byl ještě v úřadu. Olmert si odpykal ve vězení necelých 17 měsíců, propuštěn byl předčasně v červenci 2017.

Reklama

Doporučované