Hlavní obsah

Izraelští lídři kritizují Abbáse za antisemitismus. „Za holocaust si Židé mohou sami,” řekl vůdce Palestinců

Foto: archiv

Izrael je pobouřen výroky palestinského předáka.

Reklama

Izraelští politici a židovské organizace odsoudili pondělní projev palestinského lídra Mahmúda Abbáse, v němž řekl, že holokaust byl důsledkem finančních operací Židů. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC.

Článek

Abbás hovořil v Ramalláhu na Západním břehu Jordánu na zasedání Palestinské národní rady, což je zákonodárná instituce Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Hodinu a půl dlouhý projev v arabštině se mimo jiné týkal Abbásova názoru na dějiny evropských Židů.

Židé ve východní a západní Evropě byli po staletí opakovaně masakrováni, což vyústilo v holokaust, řekl Abbás. „Proč se to ale dělo? (...) Oni říkají ‚protože jsme Židé'. Představím vám tři Židy a jejich tři knihy, ve kterých píší, že nenávist vůči Židům nebyla důsledkem jejich náboženské identity, nýbrž toho, co dělali ve společnosti,” pokračoval palestinský lídr s tím, že útoky na Židy souvisely s lichvářstvím.

Abbás rovněž řekl, že aškenázští Židé, jejichž předkové pocházejí ze severovýchodní a střední Evropy, „nejsou příbuzní semitů”. Aškenázští Židé tvoří jednu z největších komunit v Izraeli a řada izraelských premiérů, včetně současného předsedy vlády Benjamina Netanjahua, patřila k této skupině.

Netanjahu dnes Abbásův projev na twitteru odsoudil. „Člověk, který popíral holokaust, tak činí i nadále. Žádám mezinárodní společenství, aby odsoudilo závažný antisemitismus abú Mázina (Abbáse),” napsal izraelský premiér s tím, že podobné projevy jsou zcela neakceptovatelné.

Netanjahuův mluvčí Abbásův pondělní projev již dříve označil za „antisemitský a trapný”. „Muž, který popírá tisíce let starý vztah Židů k Izraeli, viní Židy za holokaust a tvrdí, že Hitler Židům pomáhal, je zcela mimo realitu a nepřeje si mír,” napsal na Twitteru Ofir Gendelman.

Náměstek šéfa izraelské diplomacie Michael Oren se vyjádřil podobně. „Mahmúd Abbás tvrdí, že Židé, kteří půjčovali peníze, způsobili holokaust... Tak tomu říkám partner do mírových jednání,” reagoval na Twitteru.

Mezinárodní židovská nevládní organizace Liga proti hanobení (ADL), která sídlí v New Yorku, projev rovněž odsoudila. Jde podle ní o „pseudoakademická tvrzení” a dodala, že Abbásovy názory podněcují palestinský antisemitismus.

Abbás za své názory na holokaust nesklízí kritiku poprvé. V disertační práci, kterou napsal v roce 1982, tvrdil, že Židé nafukují počty zavražděných při holokaustu a že sionisté tajně spolupracovali s nacisty. V roce 2003 Abbás od svých dřívějších výroků poodstoupil se slovy, že „holocaust byl hrůzný a neomluvitelný čin proti židovskému národu a zločin proti lidskosti, který nemůže žádná lidská bytost schvalovat”.

Židé podle nacistů ohrožovali „rasovou čistotu” Němců. Nacistické Německo během holocaustu vyvraždilo asi šest milionů Židů.

Poslední přímé mírové rozhovory mezi Izraelci a Palestinci se konaly v roce 2014 v Bílém domě za vlády bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. Posun však nepřinesly.

V současné době se nové kolo mírových jednání jeví jako ještě více nepravděpodobné. Současný prezident Spojených států Donald Trump loni v prosinci v rozporu s bývalými administrativami označil Jeruzalém za hlavní město Izraele a oznámil, že tam z Tel Avivu v květnu nechá přesunout americkou ambasádu. Východní Jeruzalém, který Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval, si ale jako hlavní město svého budoucího státu nárokují Palestinci. Ramalláh proto kontakt s Bílým domem bojkotuje.

Reklama

Doporučované