Hlavní obsah

Hejtman za ANO dostal přednostně vakcínu. „Já to nechtěl,“ tvrdí

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

„Domníval jsem se, že je to racionální, a racionální to je, tak jsem na to přistoupil,“ hájí se hejtman Ivo Vondrák.

Reklama

Jediný ze šéfů krajů, kteří řídí krizové štáby ve svých regionech, se nechal naočkovat, a to hned 30. prosince. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák se hájí tím, že mu to bylo nabídnuto a přišlo mu to racionální.

Článek

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) byl přednostně očkovaný proti covidu-19, zjistil Radiožurnál, který oslovil všechny hejtmany, primátory krajských měst a krajské policejní šéfy.

Očkování kromě Vondráka potvrdili ještě ředitelé pražské a moravskoslezské policie Tomáš Lerch a Tomáš Kužel. Již dříve pak Seznam Zprávy přinesly informaci, že naočkovaný je také šéf plzeňských policistů Jaroslav Vild.

Ivo Vondrák byl očkován hned den poté, co do Moravskoslezského kraje dorazily první vakcíny. Do ostravské fakultní nemocnice 29. prosince přišlo 140 ampulí vakcíny od Pfizeru, 30. prosince byl očkován hejtman. „Ano, byl jsem očkovaný,“ potvrdil Vondrák Radiožurnálu. „Bylo mi nabídnuto ze strany záchranné služby, že bychom měli provést proočkování těch, kteří se o to celé starají, že tady je možnost proočkovat úzké vedení krizového štábu. Tak jsem na to kývl. Já jsem to nechtěl, ale protože jsem se domníval, že je to racionální, a racionální to je, tak jsem na to přistoupil,“ dodal na otázku, proč dostal přednostní vakcínu. Ostatní hejtmani, kteří rovněž řídí krizové štáby svých krajů, ovšem na přednostní očkování nešli.

V té době platil dokument nazvaný „Strategie očkování proti covidu-19 v České republice“, který vydalo ministerstvo zdravotnictví už 22. prosince a podle něhož měli vakcínu dostávat přednostně různé skupiny zdravotníků.

„Byla nastavena jasná pravidla, to je očkovat pracovníky ve zdravotnictví, a to ty nejohroženější, kteří jsou v přímém kontaktu s covid pozitivními pacienty nebo jim tento kontakt hrozí. Od počátku ledna byl poté pokyn očkovat souběžně i seniory v pobytových zařízeních, třeba v domovech pro seniory,“ sdělila Radiožurnálu mluvčí resortu Barbora Peterová.

Mimo systém očkování dostali vakcíny například pracovníci Státního zdravotního ústavu nebo třeba šéf VZP Zdeněk Kabátek.

Reklama

Doporučované