Hlavní obsah

Jablonec otevře po neděli pro turisty vyhlídku z radniční věže

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jablonec nad Nisou otevře po neděli pro turisty vyhlídku z radniční věže. V minulosti byla většinou přístupná od června, letos její otevření zkomplikovala protikoronavirová opatření a poté reklamace nedávno opravené fasády.

Článek

Zájemci o výstup ale dostanou možnost nahlédnout i do zasedacích sálů radnice, které se vrátily do původní podoby. ČTK to dnes řekl ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra Petr Vobořil.

Jablonecká radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Funkcionalistická budova postavená v letech 1931 až 1933 je nejvýznamnější a nejznámější stavbou architekta Karla Wintera. Ten nestál jen za podobou samotné radnice, ale navrhoval do posledního detailu i její interiér včetně osvětlení nebo klik. Město na obnově budovy pracuje deset let, za tu dobu do ní investovalo přes 50 milionů korun. Díky detailním nákresům se v budově objevily i prvky, na které při její výstavbě nezbyly peníze - třeba lucerny ve vestibulu.

Město chtělo vyhlídku z radnice zpřístupnit podle Vobořila už v dubnu o velikonočních slavnostech, plány ale změnil koronavirus, který poznamenal i turistickou sezonu. „Je ještě brzy hodnotit, jaká bude, v každém případě je však patrný zájem o cestování po Česku. Rozhledny jsou fenoménem Jizerských hor a jsme rádi, že nyní se mezi ně může zařadit i věž jablonecké radnice, která je vysoká 51 metrů a nabízí výhled do všech světových stran,“ dodal.

Za jasného počasí je z věže vidět nejen město, ale i okolní hřebeny hor - Černou studnici, Bramberk, Královku, Císařský kámen, Libereckou výšinu a Ještěd.

Radnici včetně vyhlídky je možné navštívit pouze ve všední dny, v úřední době magistrátu. Z bezpečnostních důvodů je přístupná jen s průvodcem a cestou nahoru musí návštěvník zdolat 250 schodů. Radnice má sice oběžný výtah - takzvaný páternoster, ten je ale od loňska mimo provoz a v současné době je rekonstruován. Denně včetně víkendů je ale turistům otevřené turistické infocentrum v Domě Scheybalových i blízký kostel svaté Anny.

Reklama

Doporučované