Hlavní obsah

Jablonecký odpustek pro „Velkýho čápa“

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Stav bytového domu s kavárnou z roku 1908 trápil Jablonecké dlouhá léta. Rekonstrukcí si Miroslav Pelta v jejich očích hodně šplhnul.

Reklama

Aféry, v nichž se topí fotbalový boss Miroslav Pelta ho paradoxně v jeho domácím Jablonci ke dnu nestahuji. U místních si koupil mimořádně nákladný, leč účinný odpustek.

Článek

Scéna: Restaurace na Žižkově Vrchu, na sídlišti zvaném Poršák v Jablonci nad Nisou. Necelý kilometr vzdušnou čarou od místního fotbalového stadionu.

Aktéři: Miroslav Pelta, jemuž restaurace lidově zvaná Peltovna patří, a jeho blízcí.

Situace: Sobotní poledne, dospělý syn Miroslava Pelty co pět minut s frenetickým nadšením refrešuje facebookovou stránku mého dnes již neexistujícího lokálního publicistického portálu a raduje se nad stovkami lajků a sdíleními pod jedním mým článkem. Banální text pod titulkem „Fotbalový boss Pelta, stíhaný v kauze sportovních dotací, opravil cennou kavárnu Jizera“ pojednává o Peltových záměrech s kdysi věhlasnou secesní kavárnou. Tu fotbalový šíbr koupil, opravil a právě nyní – máme konec září roku 2019 – se ji chystá otevřít.

Svědci: Já, nerozpoznaný autor článku, s rodinou na obědě. Pardon, Pelta Nepelta, vaří tam fakt skvěle.

Zápletka: Pod články lokálního webu, který jsem s kamarádem novinářem provozoval až do nevyhnutelného bankrotu, se obvykle sešlo pár desítek lajků a komentářů. Nikoli vysoké stovky jako u textu o Peltovi a Jizeře.

Informativní intermezzo: Nárožní bytový dům postavili v Jablonci v roce 1908 podle návrhu uznávaného architekta Roberta Hemmricha. Původní secesní vzhled budovy zmizel začátkem sedmdesátých let. Po listopadu 1989 zavřelo lahůdkářství i kavárna. Prostory sloužily vietnamským prodejcům textilu. Pak budova na dlouho osiřela.

Dominantní dům stojí přímo na radničním náměstí. Jeho letitý úpadek Jablonečanům skutečně ostře vadil. V novinových anketách jej zas a znovu uváděli jako vůbec nejdůležitější problém města.

Rozuzlení: Pelta na podzim roku 2019 Jizeru opravil a chystá se ji otevřít. A je třeba uznat, že dům obnovil skutečně krásně. Vzhledem ke stavu, v němž babarabizna byla, to muselo stát neuvěřitelný balík.

A nebyl by to zkušený player, aby svou kauzu, jež za týden doputuje k soudu, šikovně nevyužil i ve chvíli, kdy ke mně před rokem a čtvrt patriotsky pohnutým hlasem promlouval o Jizeře. Posteskl si, že mu trestní stíhání, jemuž čelí, působí značné byznysové potíže. Kvůli kauze údajného ovlivňování sportovních dotací skončil dokonce na čas ve vazbě.

V souvislosti s Jizerou mi tehdy Pelta smutně sdělil, že jej stav věcí připravil o řadu fotbalových sponzorů. A jeho stíhání se prý neblaze odrazilo také na rekonstrukci Jizery. „Měli jsme velké problémy dosáhnout na jakékoliv bankovní peníze. Nakonec jsme to ale zvládli,“ pochválil se.

Jablonec na sociálních sítích i v hospodských diskusích explodoval nadšením.

Aféry fotbalového bosse stejně jako fakt, že se mu kdysi coby vlivnému městskému zastupiteli za ODS podařilo z městské kasy vytáhnout stovky veřejných milionů pro „svůj“ fotbalový klub, to vše je rázem zapomenuto.

Pelta je zase ve svém domácím Jablonci když ne milovaný, tak alespoň uznávaný.

Ať už „Velkej čáp“ v policejních odposleších říká cokoli, ať už odejde od soudu zatížený jakýmkoli verdiktem, v Jablonci bude již navždy kvůli extrémně drahému odpustku v podobě zachráněné Jizery uctíván.

Money talks, jak zpívali už AC/DC.

Reklama

Doporučované