Hlavní obsah

Jágr dostane od prezidenta další medaili. Zeman mu chce dát vyšší řád, než mu dal před lety Klaus

Foto: Profimedia.cz

Legendární hokejista Jaromír Jágr je jedním z těch, u nichž Miloš Zeman dopředu anoncuje vyznamenání k 28. říjnu.

Reklama

Prezident Miloš Zeman si připíše na seznam osob, kterým udělí státní vyznamenání, další jméno – Jaromír Jágr. Řekl to v neděli v rozhovoru pro deník Blesk. Vyšší vyznamenání chce udělit i poslednímu žijícímu českému pilotovi RAF Emilu Bočkovi.

Článek

Jágr získal medaili Za zásluhy už v roce 2010, kterou mu předal bývalý prezident Václav Klaus. Letos 28. října při příležitosti vzniku samostatné Československé republiky by mohl získat zvýšené ocenění z medaile Za zásluhy druhého stupně na stupeň první.

„Myslím si, že tohle je výborná příležitost, jak z druhé třídy udělat první třídu,“ řekl Zeman. „Mám tady v Lánech papír, kam si píšu seznam návrhů na vyznamenání. Hned, jak skončíme, tak jdu do pokoje a Jaromíra Jágra tam dopíšu,“ řekl prezident během rozhovoru.

Stejně tak se prezident Zeman zmínil o udělení vyznamenání pro válečného veterána a také posledního žijícího českého pilota RAF Emila Bočka, kterému chce předat Řád Bílého lva. Boček už v minulosti získal Řád Bílého lva třetí třídy, což chce Zeman nahradit a udělit mu řád třídy první.

Hokejista Jaromír Jágr společně se Zemanem a dalším doprovodem navštívil minulý týden Čínu. Jágr se jako člen delegace v Pekingu setkal s kritikou zejména na sociálních sítích. Zeman se v rozhovoru hokejisty zastal a autory negativních komentářů označil za „internetové blbečky“.

„Vzhledem k tomu, že tady máme určité procento internetových blbečků, kteří rádi exhibují na těchto sítích, sociálních sítích, tak bych se jich na jeho místě zeptal, co v životě dokázali – například v tom hokeji nebo ve fotbale nebo v čemkoli jiném. Možná že jsou zakomplexovaní, protože jsou neúspěšní,“ řekl Zeman.

Reklama

Doporučované