Hlavní obsah

Jak blízko realitě byl seriál HBO o Černobylu? Komentáře pravých „likvidátorů” jaderné katastrofy

Reportáž Světa bez obalu o seriálu Černobyl a jeho realističnosti.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Realita byla mnohem zajímavější, než jak by mohla být zachycena, říká jeden z likvidátorů havárie Serhij Myrnyj.

Článek

Seriál HBO o Černobylu přibližuje osudy pracovníků jaderné elektrárny a hasičů, kteří se stali prvními oběťmi jaderné havárie. Po nich nastoupili tzv. likvidátoři, kterých bylo několik stovek tisíc a již měli za úkol odstranit radioaktivní materiál, evakuovat obyvatelstvo nebo pozabíjet ozářená zvířata. Jejich osud byl poznamenán zdravotními problémy a často předčasnou smrtí.

„Každá umělecká práce vytváří svou vlastní realitu. Podle toho, co jsem doposud viděl, tak tohle je ale zatím nejblíže tomu, co se tam tehdy událo, ale je to stále hodně daleko od skutečnosti,” říká Serhij Myrnyj, který pracoval na černobylském kontrolním pracovišti a byl také mezi těmi, kteří byl vysláni, aby zlikvidoval radioaktivní sutiny. Těmto prvním záchranářům se pak začalo říkat likvidátoři.

„Můžu vám říct jako svědek všech těch událostí v Černobylu, že realita byla mnohem zajímavější, emotivnější a fantastičtější, než jak by mohla být někdy zobrazena,” tvrdí bývalý likvidátor.

15 dní trvalo, než byl uhašen černobylský radioaktivní požár.

„Nemyslím si, že většina z toho odpovídá realitě, ale vyznění toho filmu je důležité pro diváky. Mnoho detailů bylo jiných. Nebylo to přesně tak, ale ten duch tam je,” říká Myrnyj.

Vzpomínky dalších „likvidátorů” si můžete poslechnout v reportáži pořadu Svět bez obalu.

Reklama

Související témata:

Doporučované