Hlavní obsah

Přituhuje, hodnotí dobu pandemie čtyři Češi, kteří v ní nejvíc vítězí

Záznam debaty lídrů českých technologických firem, kterou vysílaly Seznam Zprávy a Deloitte.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Průša, Šmída, Kasa a Čaněk, nebo též Prusa Research, Pilulka, Twisto a Memsource debatovali o době covidové i o tom, jak financovat růst firmy. Společný stream Deloitte a SZ Byznys.

Článek

Čtveřice mladých Čechů, jejichž firmy patří i v době covidu k nejúspěšnějším na tuzemském trhu vůbec, se shodují, že v posledních týdnech „přituhuje“. Navzdory tomu, že jim prudké změny přinesly vyšší tržby.

Majitelé Pilulky,cz, Memsource, Twisto či Prusa Research v panelu, který vysílaly Seznam Zprávy a Deloitte, se shodli, že vývoj koronavirové epidemie v Česku jde dramatickým směrem a že už je čas se ohlížet nejen na byznys, ale i na „osobní rozměr“ tragédie.

„Posledních 14 dní jsme ve firmě bez pozitivního případu, ale na druhou stranu už evidujeme jeden přenos tzv. britskou mutací. Celkově co vidím nyní, lze říct jedním slovem: Přituhuje,“ řekl v úvodní části Josef Průša, zakladatel Prusa Research, jednoho z největších výrobců 3D tiskáren.

Petr Kasa, zakladatel Pilulky.cz, doplnil, že návrat k normálu před covidem už v podstatě není možný.

Lídři české technologické scény testují své zaměstnance, většinu přesunuli do home office a teď s mírnými obavami vzhlíží k dalším měsícům. „Pro nás je důležité, jak se v nejbližších 12 měsících vyvine situace kolem nakupování,“ prohlásil Michal Šmída ze společnosti Twisto.

Hlavním tématem ale nebyl covid, nýbrž otázka, jak financovat dál úspěšnou firmu. Přenechat její část investorům, strategickému partnerovi, jít si pro peníze na burzu, nebo financovat svůj růst výhradně z toho, co vyděláte?

Záznam debaty lídrů české technologické scény si pusťte nahoře ve videu.

Hlavními panelisty byli Josef Průša, zakladatel společnosti Prusa Research, průkopník 3D tisku, Michal Šmída, tvůrce společnosti Twisto, průkopník nového způsobu placení, Petr Kasa, který má čerstvou zkušenost s IPO, když na burzu v Praze přivedl společnost Pilulka.cz, a David Čaněk, zakladatel společnosti Memsource.

Ohlédnutí za rokem s covidem-19

Co také řekli panelisté ke koronavirové pandemii

Průša (Prusa Research)

Posledních 14 dní jsme ve firmě bez pozitivního případu, ale na druhou stranu už evidujeme jeden přenos tzv. britskou mutací. Celkově co vidím nyní, lze říct ledním slovem: Přituhuje.

Šmída (Twisto)

Pro nás bylo velkou výzvou přenést 150 lidí do home office. Je to zajímavá, dynamická doba. Nejdůležitějších bude příštích 12 měsíců, pokud jde o náš obor, co se stane s nakupováním.

Čaněk (Memsource)

Jeden aspekt této doby je osobní: je to tragická situace, kam jsme se dostali. Pokud jde o byznys, prožili jsme dynamickou dobu, velkou akvizici v Německu. Pokud bude ta možnost, pak ve firmě zřídíme očkovací centrum.

Kasa (Pilulka.cz)

V první fázi jsme všichni věřili, že po pár měsících se svět vrátí do normálu před covid. Teď už vidíme, že to tak nebude. Normál už není. Taky vidíme, že přituhuje. Náš byznys, lékárny, mají teď i sociální rozměr, nejde jen o byznys.

Moderátorkou debaty byla Zuzana Hodková ze Seznam Zpráv, hostitelem pak Honza Brabec ze společnosti Deloitte.

Reklama

Doporučované