Hlavní obsah

Jak jsem cestoval na Kanáry, opuštěný ráj koronavirových uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pavel Novotný

Jindy přeplněné pláže na ostrově Gran Canaria jsou teď opuštěné.

Reklama

Osamělé pláže a zoufalí restauratéři. Na jihu Kanárské ostrovy nabízejí prázdné paláce i paneláky pro turisty, na severu konečně dýchající města a pláže obsazené tentokrát Španěly. Nalezený ráj koronavirových uprchlíků.

Článek

Ještě před půldruhým rokem, možná i třinácti měsíci, stačilo nasednout do letadla. Kanárské ostrovy patří Španělsku. Leží tedy na území Evropské unie, kam lze cestovat kdykoli, na libovolnou dobu a pouze s občankou.

Pandemie zaplavila svět nejen strachem, ale i byrokracií. Teď musí cestovatel podstoupit (a navíc zaplatit) celkem tři koronavirové testy. Před odletem na jih, tedy ještě v Česku, absolvuje ten první na úrovni PCR, který nesmí být v čase odletu starší než 72 hodin. Potvrzení o něm musí splňovat mezinárodní standardy a stojí zhruba dva tisíce korun.

První jej kontroluje služba na pražském letišti. Tu a tam si ale potvrzení vyžádají i ubytovatelé na ostrovech. „Raději to zanesu do přihlašovací karty, doba je už taková,“ řekl mi Vijay Kumar, majitel i provozovatel jednoho z hotýlků nedaleko parku Santa Catalina v nejlidnatějším městě ostrova Las Palmas.

Neprojdete? Pojišťovna vrátí peníze

Návrat do Česka je pak podmíněn druhou koronavirovou zkouškou: buď čerstvým antigenním testem mladším 24 hodin, nebo tři dny starým PCR testem. Vzhledem k tomu, že oblíbený – totiž přímý – spoj českých turistů odlétá z ostrova Gran Canaria vždy v sobotu navečer, snaží se našinec sehnat laboratoř fungující tento den dopoledne. Na turistickém jihu v sobotu pracují mobilní laboratoře, které certifikát vyhotoví za 30 eur.

Foto: Pavel Novotný

Autor reportáže v jedné z opuštěných ulic metropole Kanárských ostrovů.

Ke třetímu testu – opět PCR – se musí poutník dostavit pět dnů po návratu do Česka.

Zmatené? Ještě není konec. S epidemií nastal nový problém: co se stane, pokud zakoupíte letenku, ale neprojdete testem? Ba co víc, z přepravy vás vyloučí teploměr na letišti? Ano, místy prý opravdu měří teplotu cestujícím, i když já takové zařízení cestou ani nespatřil. S řešením přispěchaly pojišťovny, které turistovi vrátí peníze v případě, že neprojde. Požadují za to zhruba sedm procent ceny letenky.

Podobné to je se stornem ubytování, i to se dá pojistit. V případě nákupu přes servery typu Booking či Airbnb je pak v těchto časech nezbytně nutné sledovat podmínky, za kterých pokoj – případně dům, respektive vilu – objednáváte. V každém případě se kvůli pandemii pobyt opět prodraží, i když poutník může posléze smlouvat. Ostrov Gran Canaria, především tedy jeho turistický jih, je takřka prázdný.

Foto: Pavel Novotný

Zajít na oběd či pivo není na ostrovech problém.

Turisty na holičkách nenecháme

Mimochodem, lze se pojistit také pro situaci, že test prokáže koronavirus při odletu. Finanční ústav uhradí chorobou vynucený pobyt, dokonce prý i polopenzi. Samotná regionální vláda Kanárských ostrovů navíc tvrdí, že žádného turistu na holičkách nenechá. Důvod? Prostý. Tento kraj z turistů žije.

Ach ano, Španělsko požaduje ještě vyplnění formuláře, který lze (v angličtině) nalézt na odkazu https://www.healthcontrolform.com/en/. Ten půvabné zaměstnankyně španělských letišť kontrolují mnohem ostražitěji než v Česku vystavený PCR test. Oč je jejich angličtina průměrnější, o to rychlejší jsou. Nezapomeňte si proto vytisknout QR kód, který si vygenerujete po vyplnění formuláře. Optimální je použít aplikaci, jež je k dispozici pro všechny typy mobilních telefonů: pro stahování stačí zadat (třeba) zkratku „SpTH“. Nejste-li digitální nadšenec, nezoufejte: dotazník můžete v krajním případě vyplnit až po příletu.

Foto: Pavel Novotný

Písčité pláže, zdejší chlouba, zejí prázdnotou.

Přílet na „Kanáry“ je navzdory všem předcházejícím obtížím mimořádně osvobozujícím zážitkem. „Přes halu, ven a šťastnou cestu,“ usmívá se dívka z přepážky taxi služby, když mě posílá ke konkurenci, tedy ven k autobusům. Řidiči si mě předávají, až konečně vystoupím na západě ostrova, v jednom z jeho nejzapadlejších koutů. Celý ostrov lze obkroužit busem za několik hodin v souhrnné ceně cca 15 až 20 eur. I horské silnice tu jsou kvalitní do té míry, že se staly tréninkovými trasami pro cyklisty všech úrovní.

Po celoroční masáži vedené vigilantskými médii a diletantskou vládou je vstup do relativně svobodného a především srozumitelného prostředí osvobozující. Koronavirová opatření se na jednotlivých Kanárských ostrovech sice v detailech liší, v zásadě ale najdete přívětivý svět otevřených zahrádek a fungujících obchodů. Nemluvě o vysoké teplotě vzduchu, přijatelně ohřátém moři a malebně hornatém vnitrozemí. Kanárské ostrovy jsou zajímavé i pro nekonvenční turisty, což jsem si dříve nedokázal představit. Možná je pandemie přece jen k něčemu dobrá…

Reklama

Doporučované