Hlavní obsah

Jak Michelle zpovídala Baracka. První dáma USA se pustila do vlastního podcastu

Foto: Twitter @michelleobama

Obama vypráví, proč se po dokončení Harvardu rozhodl místo po penězích jít po kariéře v politice – Obamová si z něj přitom dělá legraci, že ideály sice měl, ale mohl si po škole alespoň koupit trochu lepší auto.

Reklama

Kdo dnes nemá vlastní podcast, jako by nebyl. Do populárního audioformátu se pustila i Michelle Obamová, kterou si jako exkluzivního autora k sobě připoutala streamovací společnost Spotify.

Článek

Hosta prvního dílu, který zveřejnila ve středu, nemusela bývalá první dáma USA složitě shánět – ve 48minutovém rozhovoru zpovídá manžela Baracka Obamu.

Kdo ale čeká pikantní detaily z jejich manželství, bude zklamán. Obamovi společně porovnávají rozdíly v jejich výchově a dospívání, mluví o vztahu ke komunitám, ve kterých vyrůstali a studovali, ekonomických výzvách tehdejších a dnešních rodin z nižší střední třídy.

„Když jsem se přestěhoval do Chicaga a začal jsem pracovat jako terénní pracovník, tak jsem vlastně chodil do čtvrtí, ve kterých jsi vyrůstala. Sám jsem neměl velkou širokou rodinu jako ty, ale hodně jsem si cenil přátelství. S Bobem, Gregem, Mikem, všechny ty kluky znáš, jsem vyrostl a zůstal v kontaktu až doteď. To je moje smečka, to je moje rodina,“ vzpomíná Obama.

„Víš, jeden z důvodů, proč jsem se do tebe zamilovala - ano, samozřejmě, jsi roztomilý - ale jeden z těch hlavních důvodů je, že se řídíš principem, že jsme si všichni sobě vzájemně bratry a sestrami a staráme se o sebe. Tak jsem byla vychovaná,“ dodává jeho žena.

Obama vypráví, proč se po dokončení Harvardu rozhodl místo po penězích jít po komunální a posléze celostátní politické kariéře – Obamová si z něj přitom dělá legraci, že ideály sice měl, ale mohl si po škole alespoň koupit trochu lepší auto.

Prezidentský pár se lehce dotýká i aktuální politické situace i zájmu mladé generace o politiku.

„Průměrný mladý člověk dnes ví mnohem víc o složení cereálií, které snídal, než o tom, co pro něj vláda vlastně dělá. Politické struktury nemají marketingový rozpočet. A jediný moment, kdy ví, co vláda provádí, je až ve chvíli, kdy něco nefunguje,“ říká bývalá první dáma. „Jo, z toho právě teď dostáváme lekci,“ dodává její manžel.

Obamová se opět projevuje jako zdatná vypravěčka, ale kdo bude čekat nové myšlenky nebo informace, bude zklamán. Většina už zazněla v jejím životopisu Becoming, ke kterému loni uspořádala i úspěšné turné. Stejně tak její manžel vytahuje pasáže z životopisů Dreams From My Father a The Audacity of Hope.

V první sezoně plánuje Obamová vyzpovídat i svou matku nebo bratra. Mezi tématy The Michelle Obama Podcast se mají objevovat mezilidské vztahy, péče o zdraví, rodičovství nebo manželství.

„Když skončilo Barackovo druhé volební období, mohla jsem se konečně trochu nadechnout. Pár měsíců, vlastně celý první rok, jsem jen přemýšlela a mluvila se svou rodinou a přáteli. Prostě jsem jen byla, jestli mi rozumíte. Dívala jsem se zpátky na mé působení v Bílém domě, ale došla jsem ještě hlouběji a zpětně hodnotila, jak se odvíjel celý můj život,“ vysvětluje Obamová, proč se rozhodla pro vlastní podcast, kde sdílí své zkušenosti.

Spotify vidí v podcastové produkci do budoucna velký potenciál a poslední dva roky získává zajímavé tvůrce, produkční společnosti i technologické start-upy, které v oblasti poslechu na vyžádání působí. Třeba hostovací platformu Anchor. V květnu švédská firma oznámila, že jeden z nejpopulárnějších podcasterů planety Joe Rogan přechází exkluzivně právě na Spotify. Hodnota dealu údajně přesahuje 100 milionů dolarů.

Sami Obamovi vidí v mediální produkci těžiště svého postprezidentského působení a výdělků. Kromě Spotify jejich produkční společnost Higher Ground uzavřela loni několikamilionový kontrakt s dalším streamovacím obrem, videoslužbou Netflix. Tam je ke zhlédnutí snímek American Factory, který letos získal Oscara za nejlepší dokument.

Reklama

Doporučované