Hlavní obsah

„Nedej bože, aby to dál vedl Babiš.“ STAN vysvětluje koalici proti ANO a Piráti, proč do toho nejdou

Koalice proti Babišovi? Duel předsedy STAN Víta Rakušana a místopředsedy Pirátů Jakuba Michálka.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Žádný antiBabiš, ale riziko, že případná další vláda hnutí ANO přinese zaostávání Česka, je podle předsedy Starostů důvod, proč právě teď jednají s dalšími stranami o vzniku bloku opozičních stran. Podle místopředsedy Pirátů „slepenec“ fungovat nebude.

Článek

Čtveřice opozičních stran ladí plány na společnou koalici proti hnutí ANO s cílem vyhrát příští volby. Nápad tlačený Starosty ale teprve nabírá podobu, Piráti už řekli, že do toho nepůjdou, lidovci jasné slovo neřekli a ani u ODS není jisto.

„Smysl to má. I s Piráty nás spojuje ten pohled, že hnutí ANO má za sebou dlouhou vládní historii. Ukazuje se, že kromě obrovských problémů premiéra se střetem zájmů, trestním stíháním a podobně, je tady zásadnější problém – ČR zaostává, nepřipravují se žádné strukturální reformy. Další čtyři roky vlády hnutí ANO, pokud by vyhrálo volby, by pro ČR znamenaly zásadní zlom k horšímu,“ vysvětluje předseda STAN Vít Rakušan, co je motorem probíhajících rozhovorů jeho hnutí s lidovci, ODS a TOP 09.

Anketa

Hlasovali byste ve volbách pro koalici ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN?
Ano
35 %
Ne
62,9 %
Ještě nevím
2,1 %
Celkem hlasovalo 15651 čtenářů.

Pokud by současná vládní krize kolem jmenování nového ministra kultury přinesla konec vlády ANO a ČSSD, rozhovory by se zřejmě ještě urychlily.

Osobní spory

Piráti už dopředu avizovali, že se žádné koalice účastnit nechtějí. I když cíl mají podobný. Podle místopředsedy strany je důvodů několik, osobní nevraživost i programové rozdíly, především s občanskými demokraty.

„ODS na nás permanentně útočí, že jsme anarchisté. Je to o lidech i o programu. My jsme liberální středová strana, ne pravicová. My jsme se dostali do politiky jako nová síla. Pokud bychom se spojili se starými strukturami, které způsobily to podhoubí pro Andreje Babiše, tak bychom náš program postavili úplně na hlavu,“ říká Pirát Michálek.

Předvolební koalice má ale podle Rakušana smysl i proto, že prezident Zeman opakovaně avizoval, že případným premiérem jmenuje vítěze voleb.

„Pokud budeme znovu šesti, sedmiprocentní stranou, tak se nám a dalším nikdy nenasčítají hlasy tak, abychom bez hnutí ANO měli v Poslanecké sněmovně většinu. A to v současné době považujeme za stěžejní záležitost. Nejen proto, aby pan Babiš nebyl premiérem,“ naráží Rakušan i na to, že tuzemský volební systém nahrává velkým stranám a škodí těm menším.

Koalice má i odvrácenou stranu. Dvě spolu kandidující strany musí získat 10 procent hlasů voličů, trojkoalice 15 procent a čtyřkoalice dvacet, jinak všechny jejich hlasy propadnou.

Babiš jako oběť

Piráti ale kromě programových rozdílů mají zásadní problém s tím, že volební blok nakonec vždycky bude mít nálepku toho, že je koalicí proti Babišovi.

„Jemu vyhovuje příběh, že se proti němu všichni spikli, že je oběť. Navíc může říkat, že jediný program tohoto slepence je porazit Babiše. Tahle politika nefunguje,“ míní Michálek.

Shodnout se na programu

S tím ale Rakušan nesouhlasí. Jednáních s dalšími partajemi je podle něj v tuhle chvíli hlavně o programu a o tom, na čem se jednotlivé opoziční strany dokáží shodnout. Snaží se najít programové průniky všech případných stran v koaličním bloku. Rozdíly by měly zůstat stranou.

„Pro hnutí STAN jsou tři zcela stěžejní. Za prvé je to skutečná reforma vzdělávacího systému, na podzim představíme veřejnosti vlastní verzi. Druhým bodem je jednoznačná shoda na reformě důchodového systému a za třetí chceme velmi akcentovat environmentální témata, jako je sucho v krajině. A tady si uvědomujeme, že může dojít k programovým rozporům,“ připouští předseda STAN.

Reklama

Doporučované